VESTI:
Početna / vesti / reportaže / OBELEŽEN DAN OPŠTINE I OSNOVNE ŠKOLE: Nagrađena humanost
OBELEŽEN DAN OPŠTINE I OSNOVNE ŠKOLE: Nagrađena humanost

OBELEŽEN DAN OPŠTINE I OSNOVNE ŠKOLE: Nagrađena humanost

Specijalne opštinske nagrade u oblasti humanosti za 2016. godinu, na svečanosti povodom Dana  opštine Osečina, uručene su trojici dobrovoljnih  davalaca krvi. To su: Vladan Grujičić (60 godina) iz Komirića, koji je do sada 105 puta dao krv i u dva mandata bio na čelu društva dobrovoljnih davalaca, zatim Slobodan Lukić (63) iz Osečine, 106 puta davalac i u dva mandata predsednik Crvenog krsta Osečine, kao i Zlate Jovanovski (64), takođe iz Osečine, koji je 105 puta dao najdragoceniju tečnost.

Diplome i novčane nagrade laureatima predali su Nenad Stevanović, predsednik Opštine i Zlatija Miličić, predsednica lokalnog parlamenta. Čestitajući nagrađenima, a ujedno pozdravljajući goste na  prigodnom programu u parohijskom domu, predsednik Stevanović je podsetio na učinak lokalne vlasti u periodu između dva opštinska praznika:

-Počeću od informacije da je prekinuta neizvesnost oko „Krušik Plastike”, jednog od naših najznačajnijih privrednih subjekata. Najzad su se stekli uslove da ova kompanija čvrsto stane na noge i nastavi da radi kao državno preduzeće. Zahvalnost za povoljan rasplet dugujemo nadležnim organima Vlade Republike Srbije, a  čestitke za uložene napore i istrajnost zaslužili su menadžment i zaposleni. Svoju ulogu u svemu tome imala je i lokalna samouprava. Stalno smo bili u kontaktu sa državnim institucijama na jednoj, a uz radnike i rukovodstvo preduzeća na drugoj strani, sve dok nije pronađeno najbolje moguće rešenja – rekao je Stevanović.

On je dalje govorio o revitalizacija državnog puta Valjevo – Loznica, zatim zameni vodovodnih cevi (polietilenske umesto azbestnih), koju je finansirao UNDP (donacija japanske Ambasade), onda postavljanju kanalizacije uglavnom iz sopstvenih sredstava, kao i kompletnom asfaltiranju deonice državnog puta kroz opštinsku teritoriju koje sledi.  Za pohvalu je i regulacije Jadra u dužini od 1,5 kilometra (finansirala italijanska Ambasada), izrada dve pregradne brane radi zaštite od eventualnih novih poplavnih talasa, nastavljeno je uređivanje puteva i ulica, a pažnja je posvećena i donošenju važnih dokumenata kao što su strategije ruralnog razvoja i agrara, odnosno sporta. Poljoprivrednicima se kroz razne podsticajne mere pruža prilika da unaprede svoja gazdinstva. Održan je još jedan uspešan, 10. po redu, Sajam šljiva i obezbeđeno nesmetano funkcionisanje svih institucija. Opština je u 2016. godinu ušla bez dugova i kredita, sa svim plaćenim računima, ali i značajnim sredstvima na računu za nove investicije …

-Preko Kancelarije za javna ulaganja (ranije Kancelarija za obnovu) slede značajne investicije. U toku su tenderi za izgradnju tri nova mosta, čija je vrednost 115 miliona dinara, zatim za radove na tri najkritičnije deonice na reci Peckoj, u vrednosti od  oko 40 miliona dinara. Ulažemo i u obrazovanje. Posle rekonstrukcije škole u Komiriću, obnovljena stolarija u Osečini, ovih dana počeće potpuno uređenje škole u Peckoj, a vrednost radova je 70 miliona dinara. Finansira ih Ministarstvo prosvete sa našim malim učešćem – istakao je predsednik Opštine.

Fotografija: OVOGODIŠNJI LAUREATI – Vladan Grujičić, Zlate Jovanovski i Slobodan Lukić (foto: D.S.)

Svečano na više mesta

Svečano obeležavanje Dana opštine i škole počelo je polaganjem venaca lokalne samouprave i škole na spomenik braći Nedić na gradskom trgu. Posle toga, u Galeriji je otvorena izložba radova nastalih u likovnoj koloniji u Jaloviku. Praznični program u parohijskom domu uveličale su mini koncertom Tijana Stanojević (klavir) i Nevena Nikolić (flauta), duet profesorica iz valjevske Muzičke škole „Živorad Grbić”.

Slavila i škola

U prepunoj sali Doma kulture povodom Dana Osnovne škole „Braća Nedić” i njenog 166. rođendana održana je Svečana akademija, koju su pripremili i realizovali nastavnici i učenici ove obrazovne ustanove. Školski praznik obeležen je i tradicionalnim druženjem nekadašnjih i sadašnjih prosvetnih radnika i đaka u prostorijama škole.

Scroll To Top