VESTI:
Početna / vesti / reportaže / ODELJENJA MUZEJA: Pažnja rožanjskim rovovima i šančevima
ODELJENJA MUZEJA: Pažnja rožanjskim rovovima i šančevima

ODELJENJA MUZEJA: Pažnja rožanjskim rovovima i šančevima

Odeljenje muzeja u Osečini je nastavilo istraživanja kulturno-istorijske baštine u ovoj opštini, koja su započeta prošle jeseni. Istraživanja su vršena na više lokaliteta u Komiriću, zatim Dragijevici, Carini, Skadru i Peckoj, sa ciljem da se evidentiraju kulturno-istorijska obeležja od značaja za istoriju ovog kraja. Evidentirano je nekoliko spomenika krajputaša iz perioda Balkanskih i Prvog svetskog rata u ovim mestima, kao i stara seoska groblja u Komiriću.

– Prilikom posete Komiriću, upriličen je susret sa potomcima Stepana Vukovića, koji je ispalio prvi metak u Prvom svetskom ratu i ubio austrougarskog oficira, sa ciljem da se upozna njegova ratna zaostavština. Posetili smo i staru kuću Vukovića u kojoj se Stepan rodio – rekao nam je Svetozar Gačić, rukovodilac Odeljenja muzeja u Osečini, koji je istraživanje obavio sa sociologom Milanom Petrovićem, saradnikom-volonterom u Muzejskom odeljenju.

Gačić ističe da je posebna pažnja posvećena rovovima i šančevima iz Prvog svetskog rata u predelu planine Rožanj, gde se odigrala Drinska bitka. Pošto u skoro svakom selu u opštini Osečina postoje ovakvi lokaliteti, u planu je nastavak istraživanja ovog tipa, a to zahteva veliki rad.

– U isto vreme Muzej je imao aktivan izložbeni program. Oko 1200 posetilaca imalo priliku da uživa u izložbama: „Staro i nestalo voće Srbije” i „Velikani naše slobode”. Tu su organizovani časovi istorije i biologije. Uskoro nas očekuje i otvaranje izložbe „Kosovska bitka sa istorijskim osvrtom na braću Musić”, koju će postaviti kruševački Narodni muzej, a otvaranje je planirano u okviru proslave Dana opštine Osečina – kaže Petrović.

 

Scroll To Top