VESTI:
Početna / vesti / reportaže / PANTELIĆI: „Zlatna buklija” za „Svekrvino nasleđe”
PANTELIĆI: „Zlatna buklija” za „Svekrvino nasleđe”

PANTELIĆI: „Zlatna buklija” za „Svekrvino nasleđe”

Vredni filmski stvaraoci – amateri Dobrivoje i Dobrila Pantelić iz Donjih Brezovica kod Krupnja, osvojili su prvu nagradu na šestom festivalu dokumentarnog filma „Zlatna buklija“ u Velikoj Plani za kratki dokumentarac „Svekrvino nasleđe“. Film je osvojio priznanje u kategoriji etnološkog filma, na temu narodne tradicije.
– U centru pažnje ovog filma je mlada žena iz zapadne Srbije, koja je, poštujući običaje srpskog življa na Kosovu odakle joj je suprug, prihvatila nasleđe od svekrve u vidu 40 tkanih kecelja. Svaku od tih kecelja ona nosi za određene praznike i u prigodnim prilikama – kaže Dobrivoje Pantelić.
Festival „Zlatna buklija“ održan je od 27. do 29. aprila, a u konkurenciji za 20 nagrada u različitim kategorijama bilo je 76 dokumentarnih i etnoloških filmova.
Svoje prve dokumentarne i etnološke zapise Pantelići su napravili još pre tridesetak godina. Neumorno su beležili na filmsku traku narodne običaje iz svog šireg zavičaja, kojem osim Rađevine pripadaju i Podgorina, Jadar, Podrinje i Azbukovica. Do sada su snimili su oko 80 filmova za koje su dobili niz značajnih priznanja na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima etnološkog filma.
Jugoslovenska kinoteka je pre nekoliko godina od Pantelića otkupila 400 sati sirovog snimljenog materijala koji se čuva kao trajno dobro, a oni su jedini amateri koji su dobitnici plakete Jugoslovenske kinoteke za doprinos u razvoju jugoslovenskog filma.

Scroll To Top