VESTI:
Početna / vesti / reportaže / Vojislav Palija za sada „doveo” pet udavača iz Albanije
Vojislav Palija za sada „doveo” pet udavača iz Albanije

Vojislav Palija za sada „doveo” pet udavača iz Albanije

Kada je pre više od tri decenije stigao u Osečinu da za život zarađuje vodeći računa o zdravstvenom stanju stočnog fonda ovdašnjih domaćina, Vojislav Palija, veterinarski tehničar iz okoline Šavnika u Crnoj Gori, nije ni slutio da će u poslednjoj četvrtini svog radnog veka doći u situaciju da gotovo podjednaku energiju onaj koju svakodnevno ulaže u prevenciju, lečenje ili osemenjavanje domaćih životinja upotrebi za reševanje jednog drugog, može se reći gorućeg pitanja u ovom kraju, pa i čitavoj Srbiji.

Naime, podgorska sela, uostalom kao i većinu drugih u ruraralnim delovima države, zahvatila je opaka moderna bolest zvana „bela kuga”. Školovana i neškolovana mladež već odavno beži od seoskog života u gradske sredine. Bez njih, naselja stare, mnogima preti i gašenje u skorije vreme. U njima je sve manje ženske čeljadi, retko se može čuti dečji plač ili smeh. Poneki momak koji odluči da ostane na dedovini i očevini nema s kim da to obrađuje, a još manje da zasnuje porodicu. Cure neće da se udaju u selo, traže posao i sreću u gradu. Vremešni domaćini, na iskraju radnog i životnog puta, s tugom sve to posmatraju i brižni za unuke ili sinove, kao i svoja imanja, čekaju sudnji dan…

Deleći dobro i zlo sa ljudima na ovdašnjim pitomim terenima Vojislav Palija je odlučio da pokuša da pomogne neženjama. Ujedno, da i sam na koristan način provede slobodno vreme između veterinarskih intervencija i akcija. Sa prijateljem iz Bara u Crnoj Gori, koji ima firmu registrovanu, između ostalog i za poslove posredovanja prilikom sklapanja brakova, osmislio je način da za mladoženje iz Podgorine i zapadne Srbije potraži odgovarajuće rešenje. I za sada su ga uspešno pronašli, i to u – Albaniji.

Prvo je Afrodite došla u Vrbić u opštini Krupanj. Već je i dete rodila. Posle nje, za samo nekoliko meseci, stigle su Gita iz Skdra na Bojani u Skadar kod Pecke u opštini Osečina, zatim Merita u Drenajić na padinama Medvednika, na području grada Valjeva, a krajem avgusta, u razmaku od samo desetak dana prispele su Ena iz Skadra na Bojani u Valjevo i Ina iz Lježa, nadomak obale Jadranskog mora, u Lukavac, takođe na valjevskoj teritoriji.

-Pročulo se po celoj Srbiji. Eto, iz Surdulice su se tri momka javila, zovu me iz svih delova Šumadije i Kolubarskog okruga. Jedino su neženje iz okoline Osečina, a ima ih blizu 1.000 u najboljim godinama života, još uvek dosta oprezni. Možda je i do novca, nema ga baš ovde previše, a odlazak u Albaniju, upozavanje, dogovaranje i darivanje, ipak, koštaju – veli provodadžija Palija, zahvaljujući svojoj firmi i kolegama što mu dozvoljavaju da često odsustvuje sa posla radi odlazaka sa potencijalnim mladoženjama i užom rodbinom kod albanskih udavača i njihovih familija.

Fotografija: Vojislav Palija (prvi s desna) na svadbenom veselju Albanke Ine i Veselina Pantića iz Lukavca kod Valjeva.

Scroll To Top