VESTI:
Početna / vesti / skupština / Delegacija Sremske Mitrovice posetila Osečinu
Delegacija Sremske Mitrovice posetila Osečinu

Delegacija Sremske Mitrovice posetila Osečinu

Delegacija grada Sremske Mitrovice koju su predstavljali  Tomislav Janković, predsednik gradske Skupštine i Predrag Mujkić direktor Regionalne privredne komore Sremskog okruga, posetila je Opštinu Osečina ove nedelje. Zamenik predsednika opštine Osečina, Nenad Stevanović, zajedno sa Zlatijom Miličić predsednicom skupštine Osečine, održao je sastanke sa partnerima iz Sremske Mitrovice. Tema ovog radnog sastanka jeste pokretanje Sajma privrede u Sremskoj Mitrovici i dragocena iskustva koja Osečina ima na tom polju. Ovom prilikom osim razmene iskustava dogovorena su i polja potencijalne saradnje među privrednicima ova dva regiona.
Sajam privrede planiran je da se po prvi put održi u Sremskoj Mitrovici u mesecu oktobru. Na ovom sastanku je dogovorena razmena sajamskih iskustava i saradnja njihovog sajma sa našim „Sajmom šljiva“. Konkretno je dogovoreno da predstavnici njihove privredne komore i turističke organizacije budu aktivni učesnici na ovogodišnjem „Sajmu šljiva“. Osim aktivnog učešća, ono što bih izdvojio kao značajno jesu organizovane posete privrednika tom prilikom. Pošto je ovaj sastnak jedan u nizu dogovorenih i privrednici Osečine će imati priliku da posete Sremsku Mitrovicu i njihov sajam i tako na licu mesta vide najnovija dostignuća iz oblasti poljoprivrede – navodi Nenad Stevanović.
Stevanović dodaje da je razmena iskustava i novi vidovi saradnje sa drugim regionima od izuzetnog značaja i pre svega podsticaj privrednicima Podrinja.
Iskustvo koje mi imamo u organizaciji „Sajma šljiva“ koji se održava od 2006. godine je nama dragoceno, ali mi sada možemo i da ga podelimo sa drugima. Sremski okrug je specifičan i dosta se razlikuje od nas. Kod njih je razvijena i istaknuta mesna industrija i žitna poljoprivredna proizvodnja, dok Osečina ima potpuno drugačiju ponudu baziranu pre svega na voćarstvu. Kao primer dobre prakse „Sajam šljiva“ iz Osečine će imati priliku da učestvuje u Sremskoj Mitrovici na njihovom sajmu. Delegacija Sremske Mitrovice je upravo zbog naše ponude želela da proširi saradnju sa nama i sa „Festivalom zimnice“ u Koceljevi kao dva autentična srpska privredna dešavanja. To su i događaji koji na specifičan način predstavljaju ono što lokalne sredine nude – rekao je Nenad Stevanović.
Opština Osečina i grad Sremska Mitrovica već imaju uspostavljenu saradnju od ranije i zajedno su sa još šest opština iz cele Srbije, učestvovali na velikom RELOF  projektu reforme lokalnih finansija, kojima se unapređuje rad lokalnih samouprava, pa su sajamske aktivnosti idealne i za privrednu razmenu uz želju da se ta saradnja što više produbi imajući u vidu da se privrednici bave različitim granama poljoprivrede, a takođe i neveliku geografsku razdaljinu Sremske Mitrovice i Osečine koja dodatno podstiče na spajanje ova dva kraja.

Scroll To Top