VESTI:
Početna / vesti / skupština / JKP „Osečina” u 2012. godini
JKP „Osečina” u 2012. godini

JKP „Osečina” u 2012. godini

Proizvodnja i distribucija vode za piće je osnovna delatnost JKP „Osečina”, a u 2012. godini obavljano je redovno održavanje vodovodne mreže kao i otklanjanje kvarova koji su nastajali, posebno na starim instalacijama.

dragan-jkp-U minuloj godini vodosnabdevanje je bilo izuzetno otežano zbog višemesečne suše. To se posebno ispoljilo u Peckoj, gde je zbog smanjenog dotoka vode na izvorištu „Dragodol” bilo onemogućeno snabdevanje meštana vodom u kontinuitetu, što je uslovilo uvođenje restrikcija. Nestanak vode pretio je da ugrozi normalno funkcionisanje ustanova u Peckoj, kao što su Zdravstvena stanica ili Osnovna škola „Vojvoda Mišić”. Pred početak školske godine, od strane JKP „Osečina” postavljena su tri rezervoara od po 1.500 litara, ugrađen hidrofor i priključene škola i Zdravstvena stanica. Voda je svakodnevno dopremana cisternom iz Osečine za meštane i ove rezervoare, a ovakvo stanje potrajalo je sve do sredine oktobra – ističe Dragan Andrić, direktor JKP „Osečina”.

I u Osečini je vodosnabdevanje bilo otežano. Pojedini bunari na izvorištu „Pecka” bili su gotovo presušili. Manjak je dopunjavan sa izvorišta „Ostružanj”. Međutim, pored nepovoljnih uslova i smanjene izdašnosti na izvorima, kvalitet vode za piće bio je zadovoljavajući, pokazale su redovne analize koje je obavljao Zavod za zaštitu zdravlja iz Valjeva.

-Lane smo zajednički sa Češkom razvojnom agencijom i lokalnom zajednicom realizovali projekat vodosnabdevanja Belotića i završili izgradnju cevovoda prečnika 160 u dužini od 2.700 metara – napominje Andrić, i dodaje da učestala pucanja cevi na primarnom vodu od izvorišta „Pecka” do Osečine mogu da budu najava većih problema u narednom periodu, uostalom kao i zastarela instalacija u Peckoj i pojedinim ulicama u Osečini. On smatra da je cena vode niska, a naplata prilično slaba, što otežava redovno održavanje sistema.

Sakupljanje, prevoz i deponovanje smeća obavljano je u kontinuitetu, i to jednim vozilom koje je maksimalno uposleno. Čišćenje i pranje ulica i trotoara , kao i održavanje čistoće i košenje zelenih površina obavljani su kroz redovno održavanje, a pojačano u dane Sajma šljiva i prilikom drugih većih dešavanja.

U okviru izgradnje i održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva, koja se obavlja po nalogu Budžetskog fonda i Direkcije za izgradnju „Jadar”, radovi su izvođeni u Dragijevici (Vilotići i Srećkovići, kao i Andrići i Gačići)), zatim Komiriću (Bradonjići), G. Crniljevu (Ikonića groblje-Miličinica), S. Osečini (Ostenjak-Predoline, odnosno Gvozdeni most-Dumanovići), Carini (Njive i Pecka – Rožanj dva kilometra)…

U toku grejne sezone nije bilo većih problema, mada je dolazilo do kraćih zastoja zbog pucanja toplovodne instalacije, koja je, uostalom kao i kotlovi, prilično stara.

Kroz realizaciju ugovora sa Nacionalnom službom za zapošljavanje o izvođenju javnih radova obavljeni su značajni poslovi od većeg interesa za lokalnu zajednicu.

Ukupni prihodi JKP „Osečina” u 2012. godini iznosili su: 63.082.924,98 dinara, rashodi: 62.917.966,51, a dobit poslovne godine: 164.958,47 dinara.

 

Scroll To Top