VESTI:
Početna / vesti / skupština / OBELEŽAVANJE VAŽNIH DATUMA: Dan Opštine iz dva dela
OBELEŽAVANJE VAŽNIH DATUMA: Dan Opštine iz dva dela

OBELEŽAVANJE VAŽNIH DATUMA: Dan Opštine iz dva dela

Dan opštine Osečina, 16. april, ove godine je po crkvenom kalendaru u Velikoj nedelji. To je razlog zbog koga će najveći opštinski praznik ovog puta biti obeležen iz dva dela, obavestio nas je u ime lokalne samouprave Nenad Stevanović, predsednik Opštine.

Prvo će u sredu, 16. aprila, predstavnici Opštine i Osnovne škole „Braća Nedić” na gradskom trgu položiti vence i cveće kraj spomenika braći Nedić (11.00), a u znak sećanja i poštovanja na slavne pretke, ustanike i hajduke, koji su poginuli pre 210 godina sa svojom družinom u boju na Čokešini, u Prvom srpskom ustanku. Posle toga, u Muzejskom odeljenju u Osečini biće otvorena višednevna izložba „Kosovska bitka sa istorijskim osvrtom na braću Musić”(11.30). U okviru programa je i polaganje zaveta članova društva skauta-izvađača „Sokol” iz Osečine (12.00).

Drugi svečani i slavljenički deo Dana Opštine zakazan je za petak, 25. april. Predviđeno je da prijem za zvanice iz inostranstva bude priređen u prepodnevnim časovima (10.30), a da se svečani program u održi u sali Narodne biblioteke (od 11.00). Očekuje se da goste, nakon intoniranja državne himne, pozdrave predsednik Opštine, zatim i direktor OŠ „Braća Nedić”, koja slavi Dan škole. Ovom prilikom najistaknutijim žiteljima opštine Osečina u prošloj godini tradicionalno će se dodeliti najveće opštinsko priznanje – Godišnja nagrada Opštine. Prigodne nagrade očekuju i najbolje osnovce iz slavljeničke škole.

Po završetku đačke priredbe gosti i domaćini posetiće Izdvojeno odeljenje Ekonomske škole Valjevo (12. 30) i prisustvovati osveštavanju učeničkog doma (13.15). Svečani ručak biće poslužen u školskoj sali (15.00).

Iza Dana opštine uslediće još dva važna datuma za ovu zajednicu. Naime, u subotu, 3. maja, na dan Svetog vladike Nikolaja (Velimirovića) biće proslavljena Krsna slava opštine Osečina, a dan kasnije, u nedelju, 4. maja, na memorijalnom skupu u Gornjem Crniljevu, na dostojan način, kao i prethodnih godina, obeležiće se 15. godišnjica od pogibije pilota pukovnika Milenka Pavlovića, komandanta 204. Lovačko-avijacijskog puka, u neravnopravnoj borbi sa NATO avijacijom iznad rodnog kraja.

Scroll To Top