VESTI:
Početna / vesti / skupština / Održana VI sednica Skupštine opštine
Održana VI sednica Skupštine opštine

Održana VI sednica Skupštine opštine

Tragični događaj koji se odigrao u prvoj polovini aprila, kada je došlo do izvršenja krivičnog dela, koje se, po oceni policije, tretira kao „teško ubistvo nad mlađim punoletnim licem od strane dva osumnjičena pripadnika, takođe, mlađe populacije” samo je pojedinačni slučaj i ne može biti pokazatelj za ukupnu sliku o bezbednosti, kao i javnom redu i miru na području opštine Osečina. To je navedeno u informaciji opštinskog Saveta za bezbednost o stanju u ovoj oblasti u prošloj i prva tri i po meseca ove godine, koja je nakon detaljnog razmatranja usvojena prošlog petka na šestoj redovnoj sednici lokalnog parlamenta.

Ipak, ovom prilikom je istaknuto da su u izveštajnom periodu u oblasti privrednog kriminala izvršena krivična dela: zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje službene isprave i prevare, koje su od strane ovdašnje Policijske stanice, u saradnji sa krimininalističkom policijom Uprave Valjevo, procesuirana. Broj krivičnih dela iz opšteg kriminaliteta u odnosu na prethodnu godinu smanjen je za 21,4 odsto. Nije zapaženo organizovanje maloletnika radi vršenja krivičnih dela, ali je bilo slučajeva nasilja u porodici i prekršaja javnog reda i mira u krugu porodice, čiji su vršioci muškarci starosti od 30 do 60 godina, a žrtve žene, deca i drugi članovi porodice.

Kako je navedeno u pomenutom dokumentu, prošle godine bilo je 72, a ove još 10 prekršaja u javnog reda i mira, tako da se i u ovoj oblasti beleži trend smanjivanja. Najveći broj prekršioca su punoletna lica, skoro svaki drugi je „povratnik” i prekršaji se najčešće čine pod dejstvom alkohola. Međutim, činjenice da se u skoro svim elementima bezbednosti beleži pad broja kršenja zakona, kao i to da između policije i poreske i tržišne inspekcije, zatim pravosudnih i drugih državnih organa ostvarena kontinuirana, kvalitetna i konstruktivna saradnja, ostavljaju povoljniji utisak o ukupnom stanju u ovim oblastima od onog koji bi se mogao steći na samo na osnovu brojki ili tragičnog aprilskog incidenta sa smrtnim ishodom po jedan mladi život.

Skupština je ovom prilikom usvojila završni račun budžeta za 2012. godinu, čiji ukupno ostvareni tekući prihodi i primanja sa prenetim neutrošenim sredstvima iznose 323 miliona dinara, ukupni rashodi i izdaci iz prihoda, primanja i neutrošenih sredstava – 318, 4 miliona, a razlika 4.6 miliona dinara.

Prihvaćen je predlog za pristupanje osnivanju regionalne razvojne agencije Podrinja, Podgorine i Rađevine, zatim doneta Odluka o osnivanju Regionalne stambene zagencije za socijalno stanovanje i razvojne projekte (zajedno sa gradom Valjevom i opštinama Mionica, Ub, Ljig, Lajkovac, Koceljeva, Ljubovija i Krupanj) i podržana inicijativa za formiranje Okružne službe hitne medicinske pomoći. Usvojeni su izveštaji o radu u prošloj, odnosno programi rada za ovu godinu: Narodne biblioteke, Sportskog centra, Doma zdravlja, Crvenog krsta Osečina, onda Centra za socijalni rad „Napredak” i Međuopštinskog istorijskog arhiva Valjevo.

Odluke sa šeste sednice Skupštine opštine možete pročitati u Službenom glasniku na strani dokumenti.

 

Scroll To Top