VESTI:
Početna / vesti / sport / PROF DR VLADIMIR KOPRIVICA U OSEČINI: Važna uloga kondicionih trenera
PROF DR VLADIMIR KOPRIVICA U OSEČINI:  Važna uloga kondicionih trenera

PROF DR VLADIMIR KOPRIVICA U OSEČINI: Važna uloga kondicionih trenera

U okviru prvog Međunarodnog košarkaškog turnira pionira u Osečini, mladim košarkašima, njihovim trenerima, sportistima i sportskim radnicima zanimljivo predavanje o ulozi kondicionih trenera u košarci i sportu održao je prof. dr Vladimir Koprivica, sa Fakulteta za fizičku kulturu u Beogradu.

On je pred brojnim auditorijumom u osečanskom Domu kulture, između ostalog, rekao:

-U razvijenim sportskim granama, među koje se ubraja i košarka, izuzetno je složen proces upravljanja u procesima takmičenja i treninga. Iz godine u godinu taj proces se dalje usložnjava, jer je sve veća konkurencija i izjednačenost timova i pojedinaca, veće je učešće nauke, usavršava se kontrola takmičenja i treninga i sistem praćenja i analize utakmica, bolji su uslovi za kontrolu zdravlja košarkaša i rehabilitaciju povređenih, ishrana košarkaša je pod većim nadzorom stručnjaka…

U takvoj situaciji, treneru nije lako da se izbori sa čitavim nizom zadataka koje je neophodno uspešno izvršiti da bi se stiglo do cilja. On ne može sve da zna i sve da radi. Naša košarka je specifična po tome što su glavni treneri timova poodavno počeli da angažuju kondicione trenere i sarađuju sa njima. Kondicioni treneri su po pravilu, što je sasvim logično, profesori fizičke kulture, koji imaju znanje i veštinu da to znanje primene u praksi – istakao je dugogodišnji član stručnih štabova Partizana, Crvene zvezde i košarkaških državnih reprezentacija Srbije i Crne Gore.

Nakon održanog predavanja prof. dr Koprivica, koji se 2012. godine našao se na prvom mestu liste najboljih profesora svih fakulteta u Srbiji po mišljenju studenata, dugo i strpljivo odgovarao je na brojna pitanja prisutnih, koji su ga na kraju pozdravili i ispratili spontanim, iskrenim i burnim aplauzom.

Scroll To Top