VESTI:
Početna / vesti / sport / PROMOCIJA ZDRAVOG STILA ŽIVOTA MLADIH: Biciklizam i ishrana
PROMOCIJA ZDRAVOG STILA ŽIVOTA MLADIH: Biciklizam i ishrana

PROMOCIJA ZDRAVOG STILA ŽIVOTA MLADIH: Biciklizam i ishrana

U nedelju, 27. aprila, u simboličnih „pet do 12”, sa gradskog trga u Osečini krenuće kolona biciklista u organizovanu vožnju kroz ovu opštinu. Planirana ruta duga je 40 kilometara i povezuje kulturne znamenitosti ovog kraja i njene žitelje, a krajnji cilj je kod crkve brvnare u Skadru. Sve to odvijaće se u okviru društvenog događaja „Kritična masa”, koji se održava svakog poslednjeg vikenda u mesecu u preko 350 gradova širom sveta, ovog puta po prvi put i u Osečini.
Svrha ove akcije, koja spaja avanturu i kulturu, jeste da promoviše bicikl kao prevozno sredstva, zatim da podigne svest o održivim načinima prevoza, pre svega kod mladih, onda da skrene pažnju na bicikliste kao ravnopravne učesnike u saobraćaju, kao i na njihovu bezbednost. To je miroljubiv skup koji slavi biciklizam, život i zabavu, ističu promoteri.
Uz poziv svima, a pre svega mlađim sugrađanama, organizatori podsećaju da će se voditi računa o fizičkoj spremnosti učesnika i olimpijskom geslu „važno je učestvovati”, tako da biciklisti mogu da se priključe koloni u svakom trenutku ili isključe iz nje kad god požele, naravno uz poštovanje pravila ponašanja u saobraćaju.
Pored ovog događaja u najavi, prošle sedmice realizovana je još jedna zanimljiva aktivnost, koja se, takođe, odnosi na popularisanje zdravog stila života. Reč je o radionici koju su za učenike sedmog razreda osnovne škole organizovali Biljana Spasojević, nutricionista i dijetetičar i Jelena Gladović, profesor biologije.
Radionica je ponudila odgovore na niz zanimljivih pitanja, kao što su: zašto je bitno da se ne preskače doručak ili da se gasi televizor za vreme jela? Onda, zašto se salatama dodaje ulje? Pa, kako Novak Đoković održava svoju dobru formu?…
Učenicima su ovom prilikom podeljeni i brojni korisni saveti u vezi sa zdravom ishranom i pravilnim razvojem. Za kućne eksperimente dobili su i praktične recepte za pripremu jednostavnih i zdravih jela.

Scroll To Top