VESTI:
Početna / vesti / sport / STRATEŠKO PLANIRANJE: Program razvoja sporta
STRATEŠKO PLANIRANJE: Program razvoja sporta

STRATEŠKO PLANIRANJE: Program razvoja sporta

Unapređenje kvaliteta života i obogaćivanje društvenih odnosa među stanovništvom kroz bavljenje sportom, kao i stvaranje sistema u kome će svako imati pravo da se bavi sportom, najvažniji su razlozi za donošenje Programa razvoja sporta u opštini Osečina za period 2015-2018. godine. Cilj ovog strateškog dokumenta je da omogući da se u ovoj sredini kroz sport razvijaju ličnosti, održava dobro zdravlje, poboljšavaju fizičke sposobnosti, bolje i svrsishodnije koristi slobodno vreme i postižu vrhunski rezultati.

Usvajanjem ovog dugoročnog dokumenta ujedno ispunjavamo obavezu propisanu Zakonom o sportu, ali uz svest da se to čini ne samo radi toga već i iz potrebe da se sport u opštini Osečina jasno definiše i pozicionira – kaže dr Dragan Atanasov, profesor Fakulteta za sport, koji se nalazio u sastavu opštinske Komisije za izradu sportske razvojne strategije.

On je izrazio zadovoljstvo što je bio u prilici da pruži pomoć ovoj ali i još nekim jedinicama lokalne samouprave koje su prvi put radile jedan ovakav dokument. Podsetio je da se svuda dolazilo do istih ili sličnih pitanja i odgovora, recimo o tome kako da se finansira sport ili da li je važnija jedna ili druga sportska grana? Dr Atanasov smatra da će ovakav Program, koga su sve lokalne samouprave dužne da urade najkasnije u januaru 2016. godine, ponuditi ujednačenija rešenja u ovoj oblasti za sve opštine.

Predsednik Ženskog odbojkaškog kluba „Osečina” Živorad Bojčić istakao je da Program predstavlja mnogo važan dokument i da je potreban kako bi ovdašnji sportisti i sportski kolektivi što pravilnije koristili budžetska i druga sredstva izdvojena ili prikupljena za sportske namene.

Na ovaj način opština Osečina preduzima mere da svi građani na ovoj teritoriji imaju mogućnosti da se bave sportom koristeći uslove, programe svih vrsta i stručne kadrove. Zatim, u pravcu osiguravanja temelja sporta, kako u školama tako i svih drugih vidova uključenja dece u sportske aktivnosti. Tu je i obezbeđenje planiranja, izgradnje i rekonstrukcije potrebnih sportskih objekata, kao i pružanje podrške i podsticanje bavljenje sportom na što višem nivou – rekao je Vladimir Radivojević, predsednik Komisije i koordinator opštinske Kancelarije za mlade.

Scroll To Top