ВЕСТИ:
Почетна / вести / Такмичење за најбољу жестоку капљицу
Такмичење за најбољу жестоку капљицу

Такмичење за најбољу жестоку капљицу

Као и претходних година, сама претходница Сајму шљива јесте Такмичење у оцењивању јаких алкохолних пића, које се ове године одржава 7. и 8. августа. Директор ТО “Подгорина”, Светозар Гачић, истиче да је ове године надмашена заинтересованост произвођача из свих претходних година па је и оцењивање распоређено у два дана.

– Наше такмичење је једно од најпрестижнијих у земљи. У рангу је такмичења са Новосадског сајма и оног који организује Институт у Чачку. Претходне године смо имали убедљиво највећи одзив и број узорака људи који се такмиче. Технолози који су у организационом одбору Сајма шљива су због тога одлучили да промене правилник и подигну ниво такмичења. До сада се ишло и на квантитет и на квалитет, а ове године истичемо квалитет. Oве године сви заинтересовани најпре морају имати пријављено пољопривредно газдинство, а дестилерије морају имати папире о пословању. Аконтација за људe са територије Општине Осечина је 500 динара по узорку, а ван те територије је 1000 динара по узорку. Сваки произвођач може да пријави неограничен број узорака које жели да буду оцењени. Очекујемо стотинaк узорака, квалитетне ракије – наводи Гачић.

Због великог интересовања, али и нових критеријума при оцењивању, ово такмичење ће помоћи при кристализацији пре свега квалитета ракије и њеној производњи у подгорском крају, а све то је пут ка издвајању бренда овог поднебља. Комисија је предовођена проф. др Нинославом Никићевићем са Пољопривредног факултета који је значајан стручњак у овој области. Најбољи узорци по категоријама и њихови произвођачи ће имати и значајно место током сајамске манифестације од 23. августа.

Scroll To Top