VESTI:
Početna / vesti / turizam / Bira se novi Podgorski harambaša
Bira se novi Podgorski harambaša

Bira se novi Podgorski harambaša

Velikim narodnim skupom na saborištu kod spomen – topa u Bratačiću u petak, 2. avgusta, uz bogat prigodan program, kako najavljuju organizatori iz Turističke organizacije „Podgorina” i Udruženja građana „Bratačić 1806”, biće obeležena godišnjica boja koji se odigrao u ovom selu između srpskih ustanika i Turaka u Prvom srpskom ustanku.

– U 16 časova je parastos poginulima, zatim sledi obraćanje predstavnika lokalne samouprave, kao i istoričara dr Gorana Vasina. Hristina i Katarina Trifunović nastupiće sa izvornim pesmama, pozorišna trupa Kulturno-umetničkog društva „Vuk Karadžić” iz Loznice izvešće recital, a folklorni ansambl KUD „Mladost” iz Pecke nekoliko koreografija iz svog repertoara – kaže Nikola Tomić, direktor TO „Podgorina”.

U drugom delu programa najodvažnije delije iz ovog kraja nadmetaće se u pet disciplina narodnog višeboja za petu titulu Podgorskog harambaše i vredan dar opštine – kovanu sablju iz riznice kolekcionara i restauratora dr Svetislava – Šola Stanojevića iz Osečine. Takmičari će odmeriti snage u skoku u dalj iz mesta, zatim u skoku u vis preko panja, bacanju kamena s ramena, borbama na brvnu i nadvlačenju klipka.

Scroll To Top