VESTI:
Početna / vesti / turizam / IZABRAN „PODGORSKI HARAMBAŠA”: Sablja Aleksandru Bajiću
IZABRAN „PODGORSKI HARAMBAŠA”: Sablja Aleksandru Bajiću

IZABRAN „PODGORSKI HARAMBAŠA”: Sablja Aleksandru Bajiću

Osam odvažnih delija sa opštinske teritorije na tradicionalnom saboru u Bratačiću, na poprištu boja koji se odigrao između srpskih ustanika i turske vojske 1806. godine u Prvom srpskom ustanku, podelilo je na Ilindan megdan u narodnom višeboju. Titulu „Podgorskog harambaše” do sledećeg sabora zasluženo je poneo Aleksandar Bajić iz Osečine, koji je prošle godine bio drugoplasirani. Njegovi najozbiljniji rivali bili su Veljko Nikolić, takođe iz Osečine, i Dušan Cupać iz Ostružnja, pobednik jednog od ranijih nadmetanja. Oni su podelili drugo mesto. Zatim slede: Aleksandar Milovanović iz Osečine i Radoje Đokić iz Carine, onda Branko Simanić iz Lopatnja, Miloš Đokić iz Carine i Branko Savković iz Stava.
Program u čast srpskih ustanika počeo je parastosom hrabrim ratnicima, koga su služili sveštenici iz Pogorskog namesništva na čelu sa Radenkom Andrićem, protonamesnikom. Zamenik predsednika Opštine Milan Simić, u ime lokalne samouprave pozdravio je okupljene govoreći sa pijetetom o velikom delu predaka.
Istoričar Svetozar Gačić, rukovodilac Muzejskog odeljenja u Osečini, podsetio je na istorijski značaj boja koji se odigrao na ovim prostorima.
– Boj na Bratačiću bio je prva borba i prva pobeda srpskih ustanika u ratu protiv turske imperije. Sa tom bitkom prestalo je sukobljavanje sa turskim odmetnicima od sultanove vlasti i započela borba protiv zvanične turske carske vojske. Da nije bilo pobede na Bratačiću, ko zna kojim putevima ili stranputicama bi krenula srpska istorija – rekao je Gačić.
U prigodanom kulturno – umetničkom programu nastupili su valjevski glumac Ljubivoje – Bube Marković i pionirski i omladinski folklorni ansambli iz Osečine i Pecke.
Neizvesnost na zanimljivom nadmetanju pred brojnim posetiocima u pet disciplina: skok u dalj iz mesta, onda skok u vis preko panja, bacanje kamena s ramena, borbe na brvnu i nadvlačenje klipka, potrajala je sve do samog kraja i pobede naspremnijeg. Aleksandaru Bajiću je pripao i dar Opštine Osečina – kovana sablja, koju je za ovu priliku priredio dr Svetislav – Šole Stanojević, lekar u penziji i poznati ljubitelj, kolekcionar i restaurator oružja.
Manifestaciju su uspešno organizaovali Turistička organizacija „Podgorina”, mesna zajednica i Udruženje građana „Bratačić 1806”, a u saradnji sa Opštinskom upravom i Narodnom bibliotekom Osečina.

Scroll To Top