VESTI:
Početna / vesti / turizam / Širi se krug kandidata za Podgorskog harambašu
Širi se krug kandidata za Podgorskog harambašu

Širi se krug kandidata za Podgorskog harambašu

Pored dvojice dosadašnjih Podgorskih harambaša (Milan Mladenović iz Bastava dva puta i Dejan Cupać iz Ostružnja), kao i njihovih najljućih rivala sa prethodnih takmičenja u narodnom višeboju, na ovogodišnjem Saboru u Bratačiću za laskavu titulu i kovanu sablju iz riznice kolekcionara dr Svetislava – Šola Stanojevića iz Osečine, po prvi put konkurisaće i nekoliko delija iz ovog kraja koji ranije nisu učestvovali u ovom nadmetanju.

Oni su na Petrovdan, 12. jula, bili uspešni u kvalifikacijama, demonstrirajući veštinu i spremnost koje nagoveštavaju veliku borbu na Saboru, po tradiciji zakazanom za Ilindan, 2. avgust, na godišnjicu boja na Bratačiću između ustanika i Turaka u Prvom srpskom ustanku (1806. godine). Turistička organizacija „Podgorina” iz Osečine, Udruženje građana „Bratačić 1806” i mesna zajednica na saborištu već obavljaju pripreme za doček bivših i sadašnjih meštana, njihovih komšija iz obližnjih sela i drugih posetilaca – poštovalaca dela srpskih hajduka i ljubitelja narodnog višeboja.

– Osim takmičenja u disciplinama: skok u dalj i vis iz mesta, zatim bacanje kamena s ramena, nadvlačenje klipka i borba na brvnu, biće priređen bogat i raznovrstan kulturno – umetnički program – najavljuje Nikola Tomić, direktor TO „Podgorina”.

 

Scroll To Top