ВЕСТИ:
Почетна / вести / туризам / Трећи дан Сајма у знаку туристичких тура и излета
Трећи дан Сајма у знаку туристичких тура и излета

Трећи дан Сајма у знаку туристичких тура и излета

Уз редовне сајамске садржаје попут поставке излагача и изложбе шљиварске производње и пољопривредне механизације, затим берзе садног материјала, онда традиционалне добродошлице на „Поселу код лампека”, где се пекла нова ракија и кувао пекмез у казану, као и дешавања на манифестацији „Златне руке” и на „Тргу старих заната”, трећи, завршни дан осмог Сајма шљива у Осечини обележиле су туристичке активности.

У оквиру богатог програма за туристе организовано је панорамско разгледање Осечине. Дух старих времена је оно што је обележило ове обиласке. Читавог дана одвијала се вожња улицама Осечине и њеном околином у „Првом српском аутобусу“ марке „праха” из 1939. године током којих су реализоване посете изложби српског одбрамбеног оружја од 13. века па до данашњих дана, коју је поставио др Светислав Станојевић – Шоле, велики љубитељ старина. Бројни поклоници историје и сви они који су желели да науче нешто о овом крају и српској историји прикључили су се овом својеврсном путовању у прошлост.

Пешачка тура кроз Осечину нудила је детаљно упознавање варошице и њених тајни. Заинтересовани су сазнали више о томе ко су били браћа Недић, зашто је шљива симбол Подгорине, ко је основао прву позоришну групу у Осечини, како и зашто су гробље и школа заменили места и како су виле натерале неимаре да помере цркву на садашње место…

У недељу је организован излет „Тешманов конак“, комбинација панорамског разгледања Осечине и њене околине, али и лагане шетње кроз село Бастав до Тешмановог конака, комплекса аутентичних зграда из прве половине 19. века, очуваних и данас у употреби. Оне се налазе се под заштитом државе као културно добро од велике важности. Представљају не само спеменик градитељства и начина живота једног доба него и споменик стварања модерне српске државе.

Излет је реализован превозом туристичким минибусом и oldtimer аутобусом „Првим српским аутобусом“ из 1939. године, који је туристе заједно са ручком коштао симболичних 50 динара. У њиховој пратњи били су туристичких водичи – млади сајамски волонтери из Осечине и околине.

Сва три сајамска дана туристи су били у прилици да уживају у бесплатним турама, уз обавезну пратњу водича. Једна, под називом „Херој Подгорине”, обухватала је посету спомен комплексу у Горњем Црниљеву, извориштима минералне воде у овом селу, али и обилазак јединог подгорског манастира који се налази у селу Плушцу и посвећен је Светом цару Константину и царици Јелени. Друга тура имала је назив „Соколска нахија” и обухватила је посету Спомен – обележју код топа у Братачићу и цркве и костурнице у Пецкој и цркве брвнаре у Скадру.

Поред свега тога, било је и специјалних тура…

Scroll To Top