VESTI:
Početna / vesti / turizam / Treći dan Sajma u znaku turističkih tura i izleta
Treći dan Sajma u znaku turističkih tura i izleta

Treći dan Sajma u znaku turističkih tura i izleta

Uz redovne sajamske sadržaje poput postavke izlagača i izložbe šljivarske proizvodnje i poljoprivredne mehanizacije, zatim berze sadnog materijala, onda tradicionalne dobrodošlice na „Poselu kod lampeka”, gde se pekla nova rakija i kuvao pekmez u kazanu, kao i dešavanja na manifestaciji „Zlatne ruke” i na „Trgu starih zanata”, treći, završni dan osmog Sajma šljiva u Osečini obeležile su turističke aktivnosti.

U okviru bogatog programa za turiste organizovano je panoramsko razgledanje Osečine. Duh starih vremena je ono što je obeležilo ove obilaske. Čitavog dana odvijala se vožnja ulicama Osečine i njenom okolinom u „Prvom srpskom autobusu“ marke „praha” iz 1939. godine tokom kojih su realizovane posete izložbi srpskog odbrambenog oružja od 13. veka pa do današnjih dana, koju je postavio dr Svetislav Stanojević – Šole, veliki ljubitelj starina. Brojni poklonici istorije i svi oni koji su želeli da nauče nešto o ovom kraju i srpskoj istoriji priključili su se ovom svojevrsnom putovanju u prošlost.

Pešačka tura kroz Osečinu nudila je detaljno upoznavanje varošice i njenih tajni. Zainteresovani su saznali više o tome ko su bili braća Nedić, zašto je šljiva simbol Podgorine, ko je osnovao prvu pozorišnu grupu u Osečini, kako i zašto su groblje i škola zamenili mesta i kako su vile naterale neimare da pomere crkvu na sadašnje mesto…

U nedelju je organizovan izlet „Tešmanov konak“, kombinacija panoramskog razgledanja Osečine i njene okoline, ali i lagane šetnje kroz selo Bastav do Tešmanovog konaka, kompleksa autentičnih zgrada iz prve polovine 19. veka, očuvanih i danas u upotrebi. One se nalaze se pod zaštitom države kao kulturno dobro od velike važnosti. Predstavljaju ne samo spemenik graditeljstva i načina života jednog doba nego i spomenik stvaranja moderne srpske države.

Izlet je realizovan prevozom turističkim minibusom i oldtimer autobusom „Prvim srpskim autobusom“ iz 1939. godine, koji je turiste zajedno sa ručkom koštao simboličnih 50 dinara. U njihovoj pratnji bili su turističkih vodiči – mladi sajamski volonteri iz Osečine i okoline.

Sva tri sajamska dana turisti su bili u prilici da uživaju u besplatnim turama, uz obaveznu pratnju vodiča. Jedna, pod nazivom „Heroj Podgorine”, obuhvatala je posetu spomen kompleksu u Gornjem Crniljevu, izvorištima mineralne vode u ovom selu, ali i obilazak jedinog podgorskog manastira koji se nalazi u selu Plušcu i posvećen je Svetom caru Konstantinu i carici Jeleni. Druga tura imala je naziv „Sokolska nahija” i obuhvatila je posetu Spomen – obeležju kod topa u Bratačiću i crkve i kosturnice u Peckoj i crkve brvnare u Skadru.

Pored svega toga, bilo je i specijalnih tura…

Scroll To Top