VESTI:
Početna / vesti / U PECKOJ: Sećanje na Vladislava Ribnikara
U PECKOJ: Sećanje na Vladislava Ribnikara

U PECKOJ: Sećanje na Vladislava Ribnikara

Prošle subote u porti crkve u Peckoj, kraj grobnice u kojoj je pre 100 godina sahranjen srpski novinar Vladislav Ribnikar, dužnu poštu osnivaču i prvom uredniku dnevnog lista „Politika”, odali predstavnici ovih novina Ljiljanom Smajlović, urednica i poznatom novinarkom i Nikola Trkulja, generalni sekretar redakcije, zatim opštine Osečina, koje je predvodio zamenik predsednika Milan Simić i mesni sveštenici iz Carinske crkvene opštine.

Po činu rezervni kapetan Vladislav Ribnikar je kao učesnik Prvog svetskog rata smrtno ranjen 1. septembra 1914. godine, na frontu u zapadnoj Srbiji, na Rožnju, najvišoj koti Sokolske planine, a njegovi posmrtni ostaci sahranjeni su u zasebnoj grobnici kraj crkve, u kojoj se nalazi spomen kosturnica sa zemnim ostacima nekoliko stotina izginulih srpskih ratnika, uglavnom iz Moravske divizije.

Susret delegacija „Politike” i lokalne samouprave povodom odavanja pošte Ribnikaru, poslužio je i kao uvod za razgovore o svestranijoj saradnji između jedna od naših najuglednijih novinskih kuća i opštine, a koja prepoznaje važnost medijske afirmacije svih svojih resursa. U tim razgovorima učestvovali su: Svetozar Gačić, rukovodilac Muzejskog odeljenja, zatim Ana Ivković, direktor Narodne biblioteke Osečina i Slododan Todorić, direktor OŠ „Vojvoda Mišić” u Peckoj. Gosti iz Beograda posetili su još Muzejsko odeljenje i crkvu u Osečini.

Scroll To Top