VESTI:
Početna / ekonomija / Geografske karakteristike
Geografske karakteristike

Geografske karakteristike

Opština Osečina nalazi se u zapadnoj Srbiji, na površini od 319 kvadratnih kilometara i ima ukupno 12 571 stanovnika. Područje Opštine se po svojim reljefnim karakteristikama može podeliti na tri oblasti i to: brdska koju čini oko 60% teritorije, ravničarsko-talasasto brdska sa oko 20% i brdsko-planinska sa oko 20% teritorije. Nadmorska visina se kreće u rasponu od 189 do 971 metra.

Opština se prostire duž leve i desne strane državnog puta I reda Valjevo – Loznica i železničke pruge (u izgradnji) na istoj relaciji, odnosno levo i desno od obala gornjeg i srednjeg toka Jadra Sa severa Osečina se graniči sa opštinom Koceljeva, na istoku sa opštinom Valjevo, južnim delom sa opštinom Ljubovija, a sa zapadne strane sa opštinama Krupanj.

Centar i sedište opštine je gradić Osečina koji se nalazi na 32. kilometru severozapadno od Valjeva prema Loznici, odnosno na 130. kilometru jugozapadno od Beograda ka severoistočnom delu Republike Srpske, odnosno BiH, na nadmorskoj visini od 210 metara.

Geografske koordinate su: 44 o22’30” SGŠ, 19o36‘47” IGD

Opština Osečina je udaljena približno 65 km od Ibarske magistrale, 35 km od pruge Beograd- Bar te oko 100 km od aerodroma Nikola Tesla.

Od graničnog prelaza Trbušnica-Šepak , udaljenost je oko 45 km , a od prelaza Ljubovija približno 42 km.

Scroll To Top