VESTI:
Početna / ekonomija / Turizam
Turizam

Turizam

Pored  poljoprivrede, zanatske proizvodnje i trgovine, turizam predstavlja potencijalno veoma značajnu privrednu aktivnost na kojoj se može zasnovati razvoj opštine. Turistički razvoj zasnovan je na valorizaciji prirodnih i kulturnih resursa kojim opština Osečina obiluje, kao i uključivanjem većeg broja seoskih domaćinstava u pružanje usluga u seoskom turizmu

Specifični turistički motivi Zapadne Srbije i povoljan saobraćajni položaj opštine Osečina (kroz opštinu prolazi državni put I reda koji povezuje Osečinu sa Valjevom i Republikom Srpskom) predstavljaju potencijale za dalji razvoj turizma Opštine, kao i razvoj celog područja.

Na teritoriji opštine Osečina postoje predispozicije za razvoj raznih vidova turizma, ali su preduslovi naročito povoljni za bavljenje sportskim, lovnim i kulturnim turizmom.

Sportsko-rekreativna ponuda opštine Osečina temelji se većim  delom  na izgrađenim  (sportski centar Osečina), ali i prirodnim  retkostima ovog područja kao i očuvanoj prirodnoj sredini, a u smislu mogućnosti organizovanja ekskurzija, tematskih izleta (slikarstvo u prirodi, fotografisanje pejzaža), sportskih turnira (fudbal, košarka, tenis, odbojka,vaterpolo) i drugih aktivnosti u prirodi (biciklizam, paragliding, pešačenje, trčanje, sakupljanje lekovitog bilja, šumskih plodova).

 Prirodne lepote, bogatstvo i raznolikost ovog kraja pružaju mogućnosti za razvoj lovstva i lovnog turizma. Na području opšine deluju dva lovačka društva, u Osečini i Peckoj,  koja su svojim aktivnostima uspela da privuku lovce iz inostranstva (pre svega iz Francuske i Italije). Lovište “Podgorina” pripada Podrinjsko-kolubarskoj lovnoj oblasti. Kao najveće i jedino lovište u opštini ima potencijal nosioca razvoja lovnog turizma. Naročit potencijal u razvoju lovnog turizma predstavlja veličina lovišta, s obzirom da se prostire na celoj teritoriji opštine.

 Kulturni turizam ovog kraja čini narodno graditeljstvo kroz vredne ruralne celine, specifične sakralne objekte i arheološke lokalitete.

Na teritoriji opštine  određena  kulturna dobra  imaju izuzetnu kulturnu vrednost i predstavljaju istinsko blago ovoga kraja. To su ,pre svega,  stara crkva u Osečini, crkva brvnara u Skadru, crkva spomen kosturnica u Peckoj, konak  i okućnica Soldatovića u Bastavu ,spomen kosturnica u Osečini,  a kao arheološki lokaliteti označeni su Panađurište u selu Komirić, Šumar u Belotiću…Najpoznatije manifestacije  kulturnog i zabavnog karaktera na području opštine Osečina su: Sajam šljiva (svakog poslednjeg  vikenda u avgustu) , Takmičenje u tradicionalnim disciplinama za izbor Podgorskog harambaše (  2. avgust),   Likovna kolonija ( svakog avgusta) , Pomen pilotu Milenku Pavloviću u Gornjem Crniljevu, Potam-povam i dr.

 Poslednjih godina zamah dobija i seoski turizam, pre  svega kroz proširenje smeštajnih kapaciteta, kategorizaciju objekata kao i kroz kreiranje specifične ponude i njeno promovisanje u zemlji i okruženju.

 I pored bogatih prirodnih i kulturnih resursa turizam u Osečini trenutno je koncentrisan oko centralne kulturno- zabavne i privredno- turističke manifestacije  Sajam  šljiva koja se doržava svakog poslednjeg vikenda u avgustu. Za tri dana sajma kroz Osečinu prođe nešto više od 20.000  posetilaca , a izlagači su iz Srbije i iz svih bivših republika Jugoslavije kao i iz Austrije i drugih zemalja. Na sajmu se okupljaju poštovaoci šljivarstva i povezanih aktivnosti, organizuju se brojna predavanja iz oblasti poljoprivrede, turizma i preduzetništva, koncerti, izložbe  i takmičenja, veličanstven  defile , tako da smo za kratko vreme postali brend i prepoznatljivi kao prestonica, pre svega, suve šljive.

 www.topodgorina.com

Scroll To Top