VESTI:
Početna / FESTIVAL “POTAM – POVAM PREKO DRINE”
FESTIVAL “POTAM – POVAM PREKO DRINE”

FESTIVAL “POTAM – POVAM PREKO DRINE”

 Narodna biblioteka Osečina organizovala je istoimenusmotru dva puta: 1994. i 1995. godine. Prvu smotru otvorila je gospođa Slavka Nedeljković, tadašnji predsednik Turističkog saveza Srbije.
Na ovim festivalima učestvovali su folklorni ansambli, izvorne pevačke grupe, solisti i svirači na narodnim instrumentima ( frula, dvojnice, gusle…) iz Srbije( Osečina, Šabac, Loznica, Ljubovija, Obrenovac, Valjevo) i Republike Srpske (Bijeljina, Pale, Vlasenica, Milići) i Republike  Srpske Krajine( Mirkovci).
Osnovni moto smotre je očuvanje i negovanje srpske tradicije, običaja, pesme i igara, kao i povezivanje i saradnja stanovništva sa obe obale Drine, ne samo na kulturnom  već i na privrednom i turističkom planu.
Navedeni razlozi doveli su do obnavljanja ove smotre 2005. godine posle desetogodišnje pauze. Smotra je održana 11. juna, a njen smisao je sažet u stihovima pesnika Milana Ivanovića:

guslarKome Drina talasa u duši
u srcu mu ostane doveka
ko poruka celom pokoljenju
da ne gleda Drinu kao među
koja nosi konje i junake
već donosi sreću narodima
posejanim na obe obale.
Na poslednjoj smotri učestvovali su: KUD Krušik Plastika iz Osečine, KUD Mladost iz Pecke, KUD Azbukovica iz Ljubovije, KUD Jadar iz Lešnice, KUD Frula izLipničkog Šora, folklorna sekcija Biblioteke u Malom Zvorniku, KUD Rudar iz Ugljevika KUD Sveti Sava iz Zvornika, pevačka grupa Semberija iz Bijeljine, SKPD Prosvjeta iz Čelopeka.
Smotru je otvorio predsednik Opštine Osečina, profesor Milan Simić. Smotru je pratila Dajana Kostić, predstavnik Saveza amatera Srbije.

FESTIVAL 2007. godine nije održan, zadužena za organizaciju festivala v.d. direktora Narodne biblioteke Svetlana Vučičević

Scroll To Top