VESTI:
Početna / Fudbalski klubovi u Osečini
Fudbalski klubovi u Osečini

Fudbalski klubovi u Osečini

ISTORIJA FUDBALA U OSEČINI KAKO JE SVE POČELO?

U periodu od 1937-1941. fudbal su igrala samo deca loptom – krpenjačom, koju su sami pravili.Unutrašnjost lopte bila je fruda (otpadak od krojenja šajka) a spoljašnost zašiveni džemper. U to vreme utakmice su organizovane između Gornje i Donje male (Varošica Osečina je bila podeljena u dve male).

Za Donju malu su igrali braća Zeljić, Žika (kasnije nastavnik u Peckoj), Mića (vozač u „Streli“), dok su za Gornju malu igrali Diša Pantić, Mile Radojičić – Punar, Dragi Jančić i dr.

fudbal-osecina-1

Prvi kožni fudbal u Osečinu doneo je Jure Tačigin, sin Ace Rusa 1938. godine. Tada su se utakmice igrale u Crkvenom potoku, na placu iza Čede geometra, i u Simića njivi. Za vreme rata, fudbal se igrao nekoliko puta godišnje za vreme vašara.

Prelaskom sreza iz Valjevske Kamenice u Osečinu i dolaskom službenika koji su igrali fudbal,formira se fudbalsko društvo pod imenom Tića Milovanović. U tom periodu igrane su samo prijateljske utakmice i to sa Peckom, Krupnjem, Loznicom, B. Koviljačom, Koceljevom itd.

Igralište je bilo u Prokića njivi iza sadašnje benziske pumpe. Prva utakmica o kojoj imamo pisani trag odigrana je 21.o6. 1948. protiv F.D. Stevan Vukosavljević iz Valjeva, koja je završena pobedom Valjevaca od 4:2. Tada su za Osečinu igrali: Jova Samokresović „Džema“, Raša Ljubičić, Pera Stanković, Slobodan Ćesarević, Sveta Jokić, Sloba Stanisavljević, Čikić, Curi, Vukoman, Fejzula, Sulja itd.

Od tada do danas, klub je više puta menjao ime JADAR, PODGORINA, PODGORKA, MLADOST da bi sadašnje ime OFK OSEČINA dobio 1995. godine.

FUDBALSKI KULUB “RIBNIKAR” – PECKA

milan-i-brana

Najstariji fudbalski klub je “Ribnikar” iz Pecke osnovan 1925. godine.

FUDBALSKI KULUB “MILENKO PAVLOVIĆ” – GORNJE CRNILJEVO

FUDBALSKI KULUB “ZADRUGAR” – LOPATANJ

Scroll To Top