VESTI:
Početna / kultura / NOVA KNJIGA : Sećanja Ninka Petrović
NOVA KNJIGA : Sećanja Ninka Petrović

NOVA KNJIGA : Sećanja Ninka Petrović

U okviru svečanosti organizovanih povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata iz štampe je izašla knjiga „Sećanja iz tragičnih dana Srbije 1914 – 1918” autora Ninka Petrovića, koju su na zanimljivoj promociji čitalačkoj publici prredstavili urednik knjige Branko Matić, a u ime izdavača Narodne biblioteke Osečina Ana Ivković, direktor ove ustanove.

– …Kao učesnik u Prvom svetskom ratu pokušao sam da sa svoje strane nešto više, neposrednije, konkretnije i celovito kažem. Pisao sam autobiografski, onako kako sam ovaj rat proživljavao i video. Osvrtao sam se na borbu velikih saveznika samo onako i onoliko koliko je to bilo u vezi sa Srbijom…Oslanjao sam se na svoja sećanja, koja su mi ostala urezana u pamćenje…literaturu i konsultacije sa vojnim stručnjacima…Bio sam nešto glasniji i slobodniji kada sam govorio o grehovima velikih saveznika prema Srbiji…- podsetio je Branko Matić na reči Ninka Petrovića uvodeći čitaoce u knjigu.

Matić je još istakao da je Petrović ovim delom dao svoj doprinos opisivanju Prvog svetskog rata i njegove tragičnosti, a izborom događaja, jasnim stilom njihovog opisivanja i nedvosmislenim stavovima o njima omogućio čitaocima upoznavanje „iz prve ruke” sa onim šta se događalo, kako se događalo i kako je to delovalo na vojnike i narod.

– Kako je Ninko Petrović kao stanovnik Belotića kod Osečine bio neposredni učesnik u borbama koje su 1914. i 1915. godine vođene na terenima današnje teritorije opštine Osečina i njenih suseda, sadašnji žitelji u ovoj knjizi naći će izuzetne opise događaja i učešća svojih predaka u njima. Zahvaljujući tome, herojstvo vojnika i oficira, ali i naroda koji je pomagao u borbama vođenim pre 100 godina u Belotiću, Bastavu i okolini, ostaće trajno upamćeno za buduće generacije – dodao je Matić.

Slovo o autoru:

Ninko Petrović rođen je 1896. godine u Belotiću, koji je tada pripadao Rađevskom srezu, a sada je u opštini Osečina. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a zatim je pohađao Gimnaziju u Šapcu. Posle završenog šestog razreda Gimnazije izbio je Prvi svetski rat, a Petrović je u jesen 1915. godine mobilisan i sa srpskom vojskom preko Albanije stigao u Grčku. Posle kraće obuke 1916. upućen je na Solunski front, a u Grčkoj, u gradu Volosu, kao đak-podnarednik završio je sedmi i osmi razred gimnazije i položio maturu. Posle proboja Solunskog fronta i oslobođenja Srbije vratio se u rodni kraj.

Posle rata, radeći kao činovnik, poreznik i carinik završio je Pravni fakultet. Prvo je službovao u Kikindi, zatim u Beogradu. Od 1929. do 1941. godine bio je stalni branilac komunista pred Državnim sudom. Za vreme Drugog svetskog rata bio je u ratnom zarobljeništvu, a po povratku, od 1946. do 1951. godine nalazio se na dužnosti predsednika Izvršnog narodnog odbora grada Beograda, što je u rangu današnje funkcije gradonačelnika. Nosilac je više domaćih i stranih odlikovanja.

Umro je u Zemunu 1981. godine, a sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Fotografija: Promocija knjige „Sećanja iz tragičnih dana Srbije 1914 – 1918”

Scroll To Top