VESTI:
Početna / Pisci iz Podgorine
Pisci iz Podgorine

Pisci iz Podgorine

VIDAKOVIĆ, Aleksandar Č.
Rođen je 1945. godine u Beogradu. Detinjstvo je proveo u Osečini. Završio je Višu turističku školu. Živi i radi u Valjevu.
Piše poeziju. Zastupljen je u antologijama «Srpski pesnici XX veka» (Vršac), «Hilandar – Svetogorski hram u srpskom pesništvu» (Bagdala i Apostrof)
Objavio je 2 knjige pesama:
«Hram», 1995.
«Dar», 1999.

GLADOVIĆ, Gordana T.
Gordana Gladović, rođena je 1976. godine u Valjevu. Osnovnu školu završila je u Komiriću (kod Osečine), a višu školu likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Od 2001. godine radi kao nastavnik likovne kulture u O.Š: «Braća Nedić» u Osečini.
Piše poeziju i slika. Imala je više kolektivnih izložbi.
Knjigu pesama «Odijina kletva» objavila je 1999. godine.

zivanGRUJIČIĆ, Živan J.
Živan Grujičić rođen je 1955. god. u Osečini. Završio je osnovnu školu. Radi u Narodnoj biblioteci od 1997. god. kao radnik. Član je Društva istraživača u Osečini. Bavi se amaterski arheologijom. Piše za časopis «Treće oko»
Član je UKS od 1995. godine.

Do sada je objavio romane:
«Rađ: veliki vitez velikog kneza», 1990.
«Vitezi svetlosti», 1998.
«Ljubav i smrt u Budimu», 2004.
Monografije:
«Letopis-kulturno-umetnički amaterizam u Osečini», 1998.
«Život i smrt Milenka Pavlovića pilota pukovnika», 2001.
Ostala dela:
«Osečinski kraj u praistoriji», 1989.
«Istorija osečanskog kraja», 1994.
«Naselja opštine Osečina» (zajedno sa Srboljubom Stamenkovićem), 2002.

mladenstdjurĐURIČIĆ, Mladen St.
Mladen Đuričić rođen je 1889. godine u Zablaću, kod Šapca. Otac mu je iz sela Bratačića, opština Osečina. Osnovnuškolu završio je u Nkučanima, a nižu gimnaziju u Šapcu. Kasnije završava brodarsku školu i od 1909. do 1920. godine je brodar, a zatim činovnik Rečne plovidbe. Učestvuje u ratovima. Na Solounskom frontu je ratni dopisnik Jugoslovenske divizije. Dve godine je bio sekretar Narodne skupštine, a od 1929. do 1941. bibliotekar Ministarstva prosvete. Penzionisan je 1946., a umro u Beogradu 1987. godine.
Napisao je preko 40 knjiga: romana, pripovedaka, pesama, antologija, epigrafa itd.
Najpoznatije delo jeste roma «Jadar topi brda» (Kosmos, Beograd, 1958.)

Neka od ostalih dela:
«Mrtva straža»
«Kapetan Tise»
«Deveti val»
«Crvene zvezde»
«Na talasima»
«Vodozemci»
«Mastodinti na Savi i Dunavu»
«Samoubistvo neznanog junaka»
«Oskoruše»
«Pocersko selo Nakučani»
«Epigrami, epitafi, epigrafi»
«Odžakovići»

NEDIĆ VUKAŠIN – Vule
nedicvukasinRođen je u s. Osečini 1937. godine, gde i danas živi kao zemljoradnik.
Objavio je knjigu:
«Pesme sa sela» 2003. godine.
U februaru 2006. gostovao je na prvom programu RTS-a u emisiji “Žikina šarenica”, zajedno sa svojim unukom violinistom Nikolom Jankovićem. Vule je u toku emisije pročitao nekoliko svojih pesama, a posebno lep utisak na sve prisutne u studiju ostavila je pesma o neženjama, što se vrlo lepo uklopilo i u sam sadržaj emisije .

MILIĆEVIĆ ZLATOMIR
milicevicZlatomir je rođen u selu Konjuša opština Osečina 1933. godine. Posle Drugog svetskog rata odveden je u Dom za nezbrinutu decu u Dragomirovo u Bugarskoj gde je proveo godinu dana. Zatim se vraća u dečije domove u Banji Koviljači i Šapcu. Izvesno vreme živi u Sloveniji, a zatim se nastanjuje u Krupnju, gde i danas živi.
Objavio je 5 knjiga:
«Ključ» (roman), 1997.
«Ključ II (roman), 2002.
«U šaci snova» (pesme), 1998.
«Zemlja u nedrima» (pesme), 2002.
«Šapat kamena» (pesme), 2004
NEDIĆ, Milisav V.
Milisav Nedić rođen je 1929. godine u Osečini. tu je učio osnovnu školu i stolarski zanat. Radio je u preduzeću «Jadar» u Osečini, zatim u beogradskoj firmi «Komgrap-Makiš». Od 1986. godine je u penziji. Živi u Stublinama kod Obrenovca. Član je književnog kluba «Đuro Salaj» u Beogradu i Udruženja pisaca u Obrenovcu.
Zajedno sa R. Timotićem objavio je roman «Braća Nedići i Prvi srpski ustanak»

IVANOVIĆ, Milan M.
ivanoviciMilan Ivanović rođen je 1948. god. u G. Crniljevu kod Osečine. Elektrotehničku školu završio je u Valjevu. Radi u «Termoelektrani» preduzeća «Viskoza» u Loznici.
Piše pesme, haiku, kratke priče, aforizme i epigrame. Zastupljen je u više od 20 zbornika poezije: «Rudnička vrela» (G. Milanovac), «Šumadijske metafore» (Mladenovac), «Čegarske vatre» (Niš) itd. Zastupljen je u «Zborniku najuspešnijih podrinjskih pesnika» i u «Zborniku pesama za komponovanje».Zajednice književnih klubova Srbije. Jedan je od osnivača smotre pesnika «Vukovi lastari» u Loznici.
Dobitnik je mnogobrojnih nagarda, između ostalih i Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice Srbije 1987. god. za doprinos pesništvu. Na susretima drugarstva 1973. god. u Boru osvaja prvo mesto u Srbiji za pesmu «U kotarici mi majka selo donela». Ovu pesmu komponovao je Radomir Petrović, a šabački hor «66 devojaka» na takmičenju u Belgiji pevajući osvaja prvo mesto u Evropi. Ova pesma bila je nekoliko godina i špica radio emisije «Dragovanje».
Do sada je objavio pet zbirki pesama:
«Lahor Vlašića», 1988.
«Eno lava gde žvakava», 2001.
«Gledanje u plećku», 2002.
«Topot sa Zvečana», 2004.
«Između snova i svetova», 2005.

MARINKOVIĆ ŽIĆA
zicamarkovicŽića Marinković rođen je 1962. godine u Belotiću kod Osečine gde je završio osnovnu školu. Srednju školu završio je u Loznici. Radio je desetak godina u ugostiteljstvu i trgovini, četiri godine u policiji, a zatim se zapošljava kao muzički urednik u jednoj rado stanici u Valjevu.
Član je udruženja tekstopisaca Srbije.
Objavio je:
«Pesme moje mladosti», 1998.
«Aforizmi – žihhizmi», 2001.

BRANKO LUKIĆ
Branko Lukić rođen je 1952. godine u Virovitici. Osnovnu školu završio je u Osečini. gimnaziju je učio u Valjevu i Zagrebu. U Beogradu je završio FDU. Po zanimanju je dramaturg. Živi u Valjevu. Sekretar je KPZ Valjevo.
Objavio je knjigu pesama za decu «Ako te neko pita…» Knjigu je ilustrovao Ivan Mitić.

PANTELIĆ TOMISLAV
Rođen je u selu Stave. Živi u Šapcu gde je radio u «Zorki» kao diplomirani inženjer i u Tehničkoj školi kao profesor. Od 1991. god. je penzioner. Od tada se bavi istraživanjem porekla stanovništva i rodoslovima.
Objavio je knjige:
«Selo Bastav», 2003.
«Selo Šljivova», 2000.
«Selo Stave», 1996.
«Selo Vrbić», 1998.
«Selo Tolisavac», 2002.

NIKOLIĆ DUŠAN
dnikolicRođen je 1934. god. u Osečini gde je završio i osnovnu školu. Gimnaziju je učio u Beogradu i Valjevu. Višu pedagošku školu (fizika i matematika) završio je u Beogradu. Bio je upravnik Doma kulture u Valjevu i nastavnik u O.Š. «Sestre Ilić». Jedan je od osnivača KUD «Ž. J. Španac». Od 1962. godine radi kao novinar – dopisnik Radio Beograda iz Valjeva. Od 1970. godine u Radio Beogradu radi kao novinar i urednik u unutrašnjo-političkog programa. Penzioner je postao 1994. god.
Do sada je objavio trilogiju «Snovi i java Podgorca Pavla»
«U mesečevoj utrobi», roman za decu, 1973.
«Bela Foka», roman za decu, 1997.
«Iskre u magli»
Romane:
«Duša zaboravljene varošice», 1995.
«Kurijaci sa Vlašića», 2004.
Radio drama «U mesečevoj utrobi»

NINIĆ, Zoran M.
Zoran Ninić rođen je 1954. godine u Osečini gde je završio  i osnovnu školu- Školu učenika u privredi završio je u Valjevu. Radio je izvesno vreme u preduzeću «Podgorka» u Osečini kao mašinista kompresorskih stanica. Po napuštanju «Podgorke» posvetio se poljoprivredi.
Bio je glumac u kulturno – umetničkom društvu u Osečini, a od šeste godine svira harmoniku. Piše pesme.
Objavio je knjigu pesama «Počeo sam da dišem na škrge» 2001. godine.

TIMOTIĆ, Radivoj S.
Osnovnu školu učio je u Dragijevici i Osečini, srednju ekonomsku završio je u Valjevu, i Višu upravnu u Sarajevu. Radio je u fondu zdravstvenog osiguranja u Osečini.
Bio je aktivan član Društva istraživača «Petar Jovanović – Komirićanac» u Osečini. U njihovom Zborniku objavio je istraživački rad «Katanska buna».
Roman «Braća Nedići i Prvi srpski ustanak» objavio je zajedno s Milisavom Nedićem, 1994. godine. Zbirka pesama «Tiho pred vratima» objavljena je 1995. godine.

STEVANOVIĆ, Ljubinka M.
ljubinkaLjubinka Stevanović rođena je 1950. godine u Krivoj Reci kod Užica. U Mačkatu je završila osnovnu školu, a gimnaziju i Višu pedagošku u Užicu. Radi u O.Š. «Braća Nedić» u Osečini kao nastavnik srpskog jezika i književnosti.

Zbirku pesama «Usput uhvaćene ptice» objavila je 2001. godine.

PETROVIĆ, Ivan R.

petrovicIvan Petrović rođen je 1986. godine u Valjevu. Osnovnu školu završio je u Osečini, a Tehničku školu u Valjevu. Brucoš je na Eketrotehničkom fakultetu u Beogradu.
Na Republičkom takmičenju iz književnosti učenika srednjih škola dobio je diplomu za osvojeno prvo mesto (Esej o Danilu Kišu). Bavi se književnom kritikom.

Autor je pogovora za roman Živote Filipovića «Strmnogorac».

Scroll To Top