VESTI:
Početna / VELIMIR VELJA SAVATIĆ

VELIMIR VELJA SAVATIĆ

Velimir Velja Savatić rođen je 1943. godine u Beogradu. Po profesiji je foto-reporter. U informativnom programu TV Beograd radio je 36 godina.
Član je foto kluba PMF-a od 1961. godine, a od 2005. godine kluba “Art Natura Art”. Nosilac zvanja KMF (kandidat majstora fotografije) Foto saveza Srbije od 1998.
Izlagao je na preko 150 domaćih i međunarodnih kolektivnih izložbi fotografija i dijapozitiva. Nagrađivan je 54 puta. Održao je 5 samostalnih izložbi sa 260 unikatnih fotografija, od kojih mu je najdraža izložba o Podgorini i Rađevini, sačinjena od 128 crno-belih fotografija, postavljena 1998. u Beogradu. Ova izložba “Osečinski motivi” je šesta samostalna izložba, čini je 46 fotografija iz rodnog kraja autorovog oca.
velja-savaticOd 1997. godine, 5 godina u nizu, bio je na listi 10 najaktivnijih izlagača u FSJ.
Kao profesionalac, autorski realizuje fotografske projekte u više oblasti, a posebno iz muzičkog života Beograda. 43 godine je fotografski hroničar delatnosti Muzičke omladine Srbije i 37 međunarodnih takmičenja. Od 1994. godine prati BEMUS i druge koncerte klasične muzike: Beogradska filharmonija, Velikani muzičke scene – Muzički centar Kolarca. Za veći deo ovih manifestacija realizuje izložbe, plakate i ostale sadržaje fotografskog marketinga.
Fotografisao je sve premijerne predstave Vranjskog pozorišta (od 1970. do 1990. godine), kao i pozorišta Dadov iz Beograda, 20 godina unazad i do ovih dana.
Autor je fotografija u knjizi “Romska enklava Orlovsko naselje” (prva nagrada u oblasti urbanističke delatnosti za 1997.), zatim u knjizi reditelja Mome Martinovića “Režija programa uživo” (nagrada RTS-a), u knjizi “30 godina BEMUS-a” akademika Dejana Despića, monografiji Maja Đurovića “Montenegro” 1994., knjizi novinara Božidara Veljkovića “Damari prirode” 2007. itd.
Fotografski oprema kataloge iz oblasti privrede i kataloge likovnih umetnika i izvođača klasične muzike. Pogledajte galeriju slika Velje Savatića

Scroll To Top