VESTI:
Početna / vesti / Božićni konji u Peckoj 07.01.2018.
Božićni konji u Peckoj 07.01.2018.

Božićni konji u Peckoj 07.01.2018.

Događaju koji će se organizovati u varošici Peckoj 07.01.2018. Povod organizovanja ovog događaja je ideja da sačuvamo konje na ovim prostorima dok još uvek nije kasno. Skup će biti pod imenom “Božićni konji”.
Konj je bio jako dobar prijatelj čoveka dok je vlasnik imao interes da ga drži. Sa napretkom civilizacije prestala je potreba za gajenjem konja, a mi ne smemo zaboraviti da je vlasnik nekada zakonski morao prijaviti svog tek rođenog sina u vojni odsek isto kao i svoga konja. Ja ne bih sada govorio o važnosti konja kroz istoriju Srbije, srpskog naroda i srpskih ratova. Takođe ne bih govorio o tome da smo mi konje zatekli na ovim područjima i da nam je dužnost da ih tu i ostavimo iza nas za pokoljenja koja dolaze. Svi mi to jako dobro znamo. Sadašnji vlasnici gaje konje isključivo iz navike i ljubavi prema ovim plemenitim životinjama, a nikako zbog neke ekonomske računice.
Ideja nam je da oživimo stare pravoslavne običaje i pokušamo da nađemo način samoodržanja konja u ovim krajevima.
Naime, prastari pravoslavni običaj je da se posle Božićnog doručka izađe na ulice sela sa okićenim konjima kako bi se prijateljima i prolaznicima čestitao Božić uz tradicionalni pozdrav Hristos se rodi. Po običaju meštani daruju konje peškirima, košuljama, šećerom…
Zamislili smo da toga dana našu malu varoš uz zvuke praporaca pretvorimo u predivnu Božićnu bajku, gde bi se organizovala parada okićenih konja u zapregama, i uz kuvanu rakiju, vino i čaj izabrali najlepši pastuv, kobila i zaprega a mi bi mozda uspeli u danima koji dolaze da uposlimo ove zaprege u turističkoj ponudi gde bi potencijalni turisti mogli da se voze po prelepim okolnim planinama i livadama u netaknutoj prirodi ovoga kraja.
Posle zvanične parade konja posetioci mogu svratiti u neku od kafana kako bi popili po neko piće jer je Pecka poznata po velikom broju kafana i tamo se dogovarali da ovo bude samo prvi događaj “Božićnih konja” koji će preći u tradiciju ovoga mesta.
U nadi da ste razumeli našu ideju i dobru nameru za nas ovog veoma važnog i lepog događaja mi vas očekujemo da zajedno 07.01.2018. U 11 h na ulicama Pecke izaberemo i nagradimo najlepše.

Scroll To Top