VESTI:
Početna / vesti / DANAS ZVANIČNO POČINJE MANIFESTACIJA ŠLJIVI U ČAST
DANAS ZVANIČNO POČINJE MANIFESTACIJA ŠLJIVI U ČAST

DANAS ZVANIČNO POČINJE MANIFESTACIJA ŠLJIVI U ČAST

Umivena, čista i utegnuta poput dame koja posle napornog vikenda na selu, recimo u kampanji šljiva, u ponedeljak osvežena i doterana započinje svoje redovne varoške poslove, Osečina je posle svih nevolja koje su je ove godine pogodile i sustigle ipak spremno dočekuje novi Sajam šljiva. Prve povoljne utiske ne može da pokvari ni, valjda svuda, već nezaobilazna „nakinđurenost” javnih mesta na domak sajmišta kafanama ili šatrama sa gromoglasnom muzikom, raznoraznim tezgama i prodajnim punktovima roštiljskih specijaliteta, bižuterije i ostalih „džidža bidža”, kojima se u nepovoljnim ekonomskim prilikama i u vreme nezaposlenosti na mnogim drugim mestima, pa i sada ovde, gleda kroz prste.
Opština Osečina, koja se prostire na 319 kilometara kvadratnih, odnosno njenih 12.536 stanovnika, svoju devetu privredno – turističku i kulturno – zabavnu manifestaciju u čast „kraljice voća” dočekala je sa oko 3.000 hektara voćnjaka, pretežno šljivika. Starih autohtonih sorti, zatim „požegače” ili „madžarke”, onda ipak najbrojnije „stenlejke”, kao i „čačanskih” sorti ukupno ima milion stabala, a taj zasad se u poslednjih pet-šest sezona redovno podmlađuje i proširuje i to za oko 100 hektara godišnja kroz zajedničko učešće u nabavci kvalitetnih sadnica, na principu „pola-pola”, lokalne samouprave (lane iz budžetskih sredstava namenjenih za poljoprivredu, koja su iznosila 5,4 miliona dinara) i voćara.
Prema podacima opštinske Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, prosečna godišnja proizvodnja svežih šljiva na ovom području je 20.000 tona, ali ona ove godine neće ni izbliza biti postignuta. Šljivarstvom se u ovoj opštini bavi preko 2.700 domaćinstava, pretežno registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Mnogi se sve više posvećuju sušenju i u drugim oblicima prerade, stalno se uvećavaju preradni kapaciteti i sušare, kojih danas ima preko 160 plus tridesetak uglavnom obnovljenih i modernizovanih industrijskih tunela, iz kojih se godišnje na tržište, pretežno za izvoz, a najviše u Rusiju, pošalje 3.000 tona suvih šljiva, što je polovina od ukupne količine suvih šljiva proizvedenih u Srbiji za inostrano tržište. U 2013. godini izvoz suvih šljiva iznosio je preko dva miliona evra.
Najveci proizvodjač i izvoznik suvih šljiva u ovoj opštini je domaća kompanija „Jovanović voće”, a u Srbiji „Agranela” iz Valjeva, koje će, kako se očekuje, za doprinos u razvoju ove oblasti danas biti posebno nagrađene od organizatora Sajma u Osečini i Privredne komore Srbije.
Sajam je krenuo sa radom već od 10 časova, kada su izlagačka i izložbena mesta, kao što su izložbe poljoprivredne mehanizaciji i sadnog materijala „Zlatne ruke” i starih zanata, postala dostupna posetiocima. Zvanično otvoranje predviđeno je za danas u 13 časova. Čast da „preseče” ovogodišnju sajamsku vrpcu pripala je Željku Sertiću, predsedniku Privredne komore Srbije i budućem minustru privrede u Vladi Republike Srbije.
Pre toga, u 11.30 počeće edukativni deo. Prvo predavanje održaće prof. Dr Zoran Keserović na temu : „Predlog mera za unapređenje proizvodnje šljiva u Srbiji”.
Na terenima Sportskog centra, od 11 do 17 časova, kompanija STIHL sa svojim takmičarskim karavanom priređuje nesvakidašnje takmičenje. Pravi izazovi, nezaboravno iskustvo, i vredne nagrade očekuju sve koji žele da pokažu svoju snagu i snalažljivost, u disciplinama kao što su struganje oblica motornom testerom ili vođenje loptice benzinskim duvačem kroz lavirint…
Popodne, od 17 časova, na Gradskom trgu otvara se Ulica dečjih koještarija – prodajna izložba umetničkih predmeta koje su uradili mališani. Od 18.30, na bazenima Sportskog centra biće priređen maskenbal, uz gostovanje Dečje plesne grupe Studio M iz Valjeva. Za 21 čas zakazan je spektakularni celovečernji koncert Goce Tržan, koji bi trebalo da „začini” prvi sajamski dan.

Scroll To Top