ВЕСТИ:
Почетна / вести / Гости из региона одлично оценили 13. Сајам шљива
Гости из региона одлично оценили 13. Сајам шљива

Гости из региона одлично оценили 13. Сајам шљива

Традиционално Осечина током сајамске манифестације угости бројне делегације гостију градова из региона. Овога пута на 13. Сајму шљива, прилику да уживају у благу Подгорине имали су гости из Хрватске, Словеније и Бих, са којима Осечина има деценијску сарадњу.

Јуриј Борко, жупан општине Средишче об Драви из Словеније навео је да су се са општином Осечинa, упознали 2007. године, када су почели сарађивати са општином Хоргош, па већ од 2008. године, редовно долазе као делегација на Сајам шљива, а он сам је редован гост. Такође, делегација из Осечине и грађани долазе код њих на њихов општински празник, Мартиново, које се слави као празник вина, јер је крај где се налази општина Средишче об Драви, познат по вину и бучином уљу. Жупан Јуриј Борко је од почетка сарадње редован гост Осечине током сајамских манифестација па има итекако мноштво утисака о Осечини за деценију колико већ долази.

– Ова сурадња са општином Осечина, ево траје више од десет година, а надам се да ће и убудуће бити успешно настављена. Ми смо у сталном контакту за ових десет године и видимо велики помак. Не само да се развија Сајам шљива, то је бренд који је познат. Оптштина, Министарство, Држава труде се да омогуће тим људима да тај бренд расте, а видим да се и што се тиче инфраструктуре за десет година ту много променило. Много се улаже у цесте и другу инфраструктуру. Желим мојим пријатељима да иду оваквим путем напред – рекао је жупан Јуриј Борко.

Не само током посета сајму и пријатељске размене, жупан је навео и примере привредне сарадње.

– Знам сигурно да наша уљара има успостављену сарадњу, а ми смо највише познати по бућином уљу, које се користи за салате. Ти продукти који настају овде увозе се и у Словенију и тамо их људи могу преопзнати и купити и то је важно. Не само да стварамо та пријатељства у виду нам је увјек и неке могућности сурадње, господарства, трговине. Треба још надградити господарски дио, а сигурно и у туристичком смислу има простора за сурадње. Сви имамо неке своје специфике као Осечина, као наша општина, наше подручје, које је познато по вину и чим другим. Наше туристичке удруге на општинској равни или на некој другој равни могу те људе да више привуку једне другима – рекао је жупан општине Средишче об Драви из Словеније.

Разлика у километрима који деле привреду две општине је свега500 км , али су тамошњи привредници већ послују по стандардима које прописују закони у Европској унији. Јуриј Борко је поделио тамошња искуства из привреде.

– Србија ради пуно на томе. Ту су и неки проблеми још увек присутни. Знам из наше праксе када смо ушли у ЕУ ми смо из тих фондова поцрпели јако велика средства, посебно наша општина и из њих смо решили та главне инфраструктурне ствари. То је темељ свега. Сигурно можемо једни од других учити и ми од вас и ви од нас, тако да и на том подручју неко добро савјетовање о могућностима које пружа ЕУ је јако добро. Ја исто желим да Србија што пре уђе у ЕУ. Имамо пумо еуроскептика и ја могу рећи да Европа није донела све позитивно, али јесте донела пуно позитивног и ти фондови су прилика коју треба искористити. Немаш инфраструктуру док немаш развијено добро господарство и не можеш парирати неким другима значи то је добра страна придруживања ЕУ. Држава може својим законима придонијети томе да грађанима то олакша приликом еуроинтеграција. Европа није она која диктира све до задње тачке, да се разумјемо и ту је улога државе да помогне. Добро је да актуелна Влада то за грађане и оптшине направи добро како би им фондови били доступнији – закључио је Јуриј Борко.

Дарови које доноси делегација Осечине као и дарови које поклањају гости из Средишче об Драви и околине, а то су ракија од шљива и сува шљива, као и уље буче, је оно што је обострано радо прихваћено као дар и прилика за размену и будућу сарадњу две општине у региону.

Scroll To Top