VESTI:
Početna / vesti / Gosti iz regiona odlično ocenili 13. Sajam šljiva
Gosti iz regiona odlično ocenili 13. Sajam šljiva

Gosti iz regiona odlično ocenili 13. Sajam šljiva

Tradicionalno Osečina tokom sajamske manifestacije ugosti brojne delegacije gostiju gradova iz regiona. Ovoga puta na 13. Sajmu šljiva, priliku da uživaju u blagu Podgorine imali su gosti iz Hrvatske, Slovenije i Bih, sa kojima Osečina ima decenijsku saradnju.

Jurij Borko, župan opštine Središče ob Dravi iz Slovenije naveo je da su se sa opštinom Osečina, upoznali 2007. godine, kada su počeli sarađivati sa opštinom Horgoš, pa već od 2008. godine, redovno dolaze kao delegacija na Sajam šljiva, a on sam je redovan gost. Takođe, delegacija iz Osečine i građani dolaze kod njih na njihov opštinski praznik, Martinovo, koje se slavi kao praznik vina, jer je kraj gde se nalazi opština Središče ob Dravi, poznat po vinu i bučinom ulju. Župan Jurij Borko je od početka saradnje redovan gost Osečine tokom sajamskih manifestacija pa ima itekako mnoštvo utisaka o Osečini za deceniju koliko već dolazi.

– Ova suradnja sa opštinom Osečina, evo traje više od deset godina, a nadam se da će i ubuduće biti uspešno nastavljena. Mi smo u stalnom kontaktu za ovih deset godine i vidimo veliki pomak. Ne samo da se razvija Sajam šljiva, to je brend koji je poznat. Optština, Ministarstvo, Država trude se da omoguće tim ljudima da taj brend raste, a vidim da se i što se tiče infrastrukture za deset godina tu mnogo promenilo. Mnogo se ulaže u ceste i drugu infrastrukturu. Želim mojim prijateljima da idu ovakvim putem napred – rekao je župan Jurij Borko.

Ne samo tokom poseta sajmu i prijateljske razmene, župan je naveo i primere privredne saradnje.

– Znam sigurno da naša uljara ima uspostavljenu saradnju, a mi smo najviše poznati po bućinom ulju, koje se koristi za salate. Ti produkti koji nastaju ovde uvoze se i u Sloveniju i tamo ih ljudi mogu preopznati i kupiti i to je važno. Ne samo da stvaramo ta prijateljstva u vidu nam je uvjek i neke mogućnosti suradnje, gospodarstva, trgovine. Treba još nadgraditi gospodarski dio, a sigurno i u turističkom smislu ima prostora za suradnje. Svi imamo neke svoje specifike kao Osečina, kao naša opština, naše područje, koje je poznato po vinu i čim drugim. Naše turističke udruge na opštinskoj ravni ili na nekoj drugoj ravni mogu te ljude da više privuku jedne drugima – rekao je župan opštine Središče ob Dravi iz Slovenije.

Razlika u kilometrima koji dele privredu dve opštine je svega500 km , ali su tamošnji privrednici već posluju po standardima koje propisuju zakoni u Evropskoj uniji. Jurij Borko je podelio tamošnja iskustva iz privrede.

– Srbija radi puno na tome. Tu su i neki problemi još uvek prisutni. Znam iz naše prakse kada smo ušli u EU mi smo iz tih fondova pocrpeli jako velika sredstva, posebno naša opština i iz njih smo rešili ta glavne infrastrukturne stvari. To je temelj svega. Sigurno možemo jedni od drugih učiti i mi od vas i vi od nas, tako da i na tom području neko dobro savjetovanje o mogućnostima koje pruža EU je jako dobro. Ja isto želim da Srbija što pre uđe u EU. Imamo pumo euroskeptika i ja mogu reći da Evropa nije donela sve pozitivno, ali jeste donela puno pozitivnog i ti fondovi su prilika koju treba iskoristiti. Nemaš infrastrukturu dok nemaš razvijeno dobro gospodarstvo i ne možeš parirati nekim drugima znači to je dobra strana pridruživanja EU. Država može svojim zakonima pridonijeti tome da građanima to olakša prilikom eurointegracija. Evropa nije ona koja diktira sve do zadnje tačke, da se razumjemo i tu je uloga države da pomogne. Dobro je da aktuelna Vlada to za građane i optšine napravi dobro kako bi im fondovi bili dostupniji – zaključio je Jurij Borko.

Darovi koje donosi delegacija Osečine kao i darovi koje poklanjaju gosti iz Središče ob Dravi i okoline, a to su rakija od šljiva i suva šljiva, kao i ulje buče, je ono što je obostrano rado prihvaćeno kao dar i prilika za razmenu i buduću saradnju dve opštine u regionu.

Scroll To Top