VESTI:
Početna / vesti / kultura / AMERIKANAC POSETIO OSEČINU: Impresioniran srpskim junaštvom
AMERIKANAC POSETIO OSEČINU: Impresioniran srpskim junaštvom

AMERIKANAC POSETIO OSEČINU: Impresioniran srpskim junaštvom

Američki pukovnik u penziji Ričard Kurl, koji se bavi i književnim radom, na proputovanju kroz našu zemlju, zajedno sa Predragom Đorđevićem, kulturološkim vodičem iz Beograda, posetio je opštinu Osečina.
– Cilj mi je da se što bolje upoznam sa stradanjima i junaštvom srpske vojske i civilnog stanovništva u Prvom svetskom ratu. Prikupljeni podaci, saznanja i utisci poslužiće mi kao građa za pisanje romana o Velikom ratu i značajnom učešću Srba u njemu – rekao je Kurl, ističući svoju impresioniranost ulogom male Srbije u Velikom ratu.
Za vreme kratkotrajnog boravka u Osečini njihovi domaćini bili su Svetozar Gačić, rukovodilac Odeljenja Valjevskog muzeja i Milan Petrović, saradnik u ovoj ustanovi. Oni su gostu iz Amerike i njegovom vodiču kroz Srbiju, pokazali najznačajnije kulturno-istorijske spomenike u opštini koji se odnose na taj period, kao što su: spomenik i spomen kosturnica u Osečini, crkva i spomen kosturnica u Peckoj, odnosno brojni spomenici krajputaši širom opštinske teritorije.
Pukovnik Kurl je sa posebnim zanimanjem pogledao izložbu koja je postavljena u Osečini o Momčilu Gavriću, najmlađem srpskom ratniku. Kroz nekoliko pojedinačnih susreta, kao što je bio razgovor sa Miodragom Nenadovićem iz Osečine sela, potomkom ratnika i Solunca Vladimira Nenadovića, imao je priliku da se upozna i sa ličnim pričama i ljudskim sudbinama iz tog rata.

Scroll To Top