ВЕСТИ:
Почетна / вести / култура / Две обале једна Дрина
Две обале једна Дрина

Две обале једна Дрина

7. јула на Ивањдан, празник рођења Св. Јована Крститеља, у варошици Пецкој традиционално се одржава манифестација „Две обале једна Дрина“. Манифестација је ове године била посвеђена великом јубилеју стогодишњици од победе у Првом светском рату. Према речима Светозара Гачића дирекотора Туристичке организације „Подгорина“ Осечина одлука је да се у славу тог јубилеја одржи и ова манифестација због тога што је Пецка позната по дејствовању херојске српске војске у том ратном периоду. Треба још истаћи да је црква спомен костурница у Пецкој баш посвећена боју на Рожњу који је био у оквиру велике Дринске битке, такође Владислав Рибникар први директор и власник у то време највеће медијске куће у Србији „Политике“, сахрањен је у порти цркве Успења Пресвете Богородице у Пецкој, а такође позната слика Надежде Петровић „Ваљевска болница“ забележено је да је настала у околини Пецке, тако да је због свега наведеног било логично да се овде покрене и одржи једна овакава манифестација која окушља велики број житеља и туриста.

„Две обале једна Дрина“ се одржава у организацији ТО „Подгорина“ заједно са партнерима ОШ „Војвода Мишић“ из Пецке и МЗ варошице Пецка, а учешће су узели КУД „Младост“ Пецка, КУД „Крушик пластика“ Осечина и Музеј и Народна библиотека Осечина, а све под покровитељством општине Осечина.

Ове године у оквиру манифестације приказане су и две значајне изложбе посвећене јубилеју. Једна изложба „Хероји Подговрине у Првом светском рату“ рађена је у сарадњи са Министарством културе и информисања, а друга изложба под називом „Мале приче из Великог рата“ рађена је у сарадњи са Министарством одбране. Аутори обе изложбе су Милан Петровић и Светозар Гачић.

Манифестација је примарно основана и постоји дуги низ година под различитим називима, али с а истим циљем, да прикаже најбоље из овог краја. Првобитно је центар дешавања био у Осечини, али од пре две године манифестација се одржава у варошици Пецкој. Манифестација окупља културно уметничка друштва из целе земље и окружења са гостима из Републике Српске. У плану је да ова манифестација угости смотру фолклора из свих српских земаља. Што се тиче усмерења у ком се планира развијање ове манифестације и привлачење туриста из окружења, организатори наводе да ће свакако ослушкивати токове и према томе усклађивати понуду и програм јер и само покретање ове манифестације имало је за циљ да промовише овај крај и његове потенцијале.

– Надамо се да ћемо и у народном периоду наставити са понудом која у основи има очување српског националног идентитета и традиције која је основ сваког доброг плана у будућности, тако да ћемо задржати карактер манифестације традиционалног типа, а трудићемо се да све специфичности и занимљивости из традиције овог краја прикажемо туристима на нови начин. Наставићемо да манифестацију посветимо обележавању некој знчајној историјској годишњици што је и сама срж ове манифестације – навео је Светозар Гачић дирекотор Туристичке организације „Подгорина“ Осечина.

Пар стотина посетилаца ове манифестације у Пецкој на којој се тражила и столица више, дају подстрек, али и нови задатак организаторима за следећу годину.

Scroll To Top