VESTI:
Početna / vesti / kultura / Dve obale jedna Drina
Dve obale jedna Drina

Dve obale jedna Drina

7. jula na Ivanjdan, praznik rođenja Sv. Jovana Krstitelja, u varošici Peckoj tradicionalno se održava manifestacija „Dve obale jedna Drina“. Manifestacija je ove godine bila posveđena velikom jubileju stogodišnjici od pobede u Prvom svetskom ratu. Prema rečima Svetozara Gačića direkotora Turističke organizacije „Podgorina“ Osečina odluka je da se u slavu tog jubileja održi i ova manifestacija zbog toga što je Pecka poznata po dejstvovanju herojske srpske vojske u tom ratnom periodu. Treba još istaći da je crkva spomen kosturnica u Peckoj baš posvećena boju na Rožnju koji je bio u okviru velike Drinske bitke, takođe Vladislav Ribnikar prvi direktor i vlasnik u to vreme najveće medijske kuće u Srbiji „Politike“, sahranjen je u porti crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Peckoj, a takođe poznata slika Nadežde Petrović „Valjevska bolnica“ zabeleženo je da je nastala u okolini Pecke, tako da je zbog svega navedenog bilo logično da se ovde pokrene i održi jedna ovakava manifestacija koja okušlja veliki broj žitelja i turista.

„Dve obale jedna Drina“ se održava u organizaciji TO „Podgorina“ zajedno sa partnerima OŠ „Vojvoda Mišić“ iz Pecke i MZ varošice Pecka, a učešće su uzeli KUD „Mladost“ Pecka, KUD „Krušik plastika“ Osečina i Muzej i Narodna biblioteka Osečina, a sve pod pokroviteljstvom opštine Osečina.

Ove godine u okviru manifestacije prikazane su i dve značajne izložbe posvećene jubileju. Jedna izložba „Heroji Podgovrine u Prvom svetskom ratu“ rađena je u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, a druga izložba pod nazivom „Male priče iz Velikog rata“ rađena je u saradnji sa Ministarstvom odbrane. Autori obe izložbe su Milan Petrović i Svetozar Gačić.

Manifestacija je primarno osnovana i postoji dugi niz godina pod različitim nazivima, ali s a istim ciljem, da prikaže najbolje iz ovog kraja. Prvobitno je centar dešavanja bio u Osečini, ali od pre dve godine manifestacija se održava u varošici Peckoj. Manifestacija okuplja kulturno umetnička društva iz cele zemlje i okruženja sa gostima iz Republike Srpske. U planu je da ova manifestacija ugosti smotru folklora iz svih srpskih zemalja. Što se tiče usmerenja u kom se planira razvijanje ove manifestacije i privlačenje turista iz okruženja, organizatori navode da će svakako osluškivati tokove i prema tome usklađivati ponudu i program jer i samo pokretanje ove manifestacije imalo je za cilj da promoviše ovaj kraj i njegove potencijale.

– Nadamo se da ćemo i u narodnom periodu nastaviti sa ponudom koja u osnovi ima očuvanje srpskog nacionalnog identiteta i tradicije koja je osnov svakog dobrog plana u budućnosti, tako da ćemo zadržati karakter manifestacije tradicionalnog tipa, a trudićemo se da sve specifičnosti i zanimljivosti iz tradicije ovog kraja prikažemo turistima na novi način. Nastavićemo da manifestaciju posvetimo obeležavanju nekoj znčajnoj istorijskoj godišnjici što je i sama srž ove manifestacije – naveo je Svetozar Gačić direkotor Turističke organizacije „Podgorina“ Osečina.

Par stotina posetilaca ove manifestacije u Peckoj na kojoj se tražila i stolica više, daju podstrek, ali i novi zadatak organizatorima za sledeću godinu.

Scroll To Top