VESTI:
Početna / vesti / kultura / Kalendar dešavanja u naredne tri nedelje
Kalendar dešavanja u naredne tri nedelje

Kalendar dešavanja u naredne tri nedelje

Od 12. aprila do 4. maja, po utvrđenom kalendaru obeležavanja najvažnijih opštinskih datuma, sledi niz prigodnih manifestacija na teritoriji opštine Osečina ili van nje u kojima će uzeti učešće građani ili predstavnici ove zajednice.

Uvod u predstojeća dešavanja uslediće u nedelju, 12. aprila, na Vaskrs, za kada je zakazan susret sa zavičajcima, odnosno zemljacima koji žive i rade daleko od svog rodnog kraja.

U četvrtak, 16. aprila, uz prigodan program i dodelu najznačajnijeg opštinskog priznanja – Nagrade opštine – najboljim i najistaknutijim pojedincima i kolektivima u prošloj godini, biće svečano obeležen Dan opštine Osečina. Istovremeno, Osnovna škola „Braća Nedić” tradicionalno će proslaviti Dan škole, a opštinska i školska delegacija položiće sveže cveće i osvežiti sećanja na slavne pretke braću Nediće kraj manastira u Čokešini, gde su oni u čuvenom boju protiv Turaka dali svoje živote u Prvom srpskom ustanku.

Memorijal u Gornjem Crniljevu u čast pilota Milenka Pavlovića i rodoljuba iz ovog sela, koji su dali svoje živote u ratovima za oslobođenje Srbije, umesto kako je uobičajeno u poslednju nedelju pred dan pilotove pogibije, ovog puta biće organizovan nešto ranije: akademijom u Osečini 25. aprila i kulturnim i sportskim programom sutradan u Pavlovićevom rodnom mestu. A, 4. maja, predstavnici Opštine, mesne zajednice, lovaca, sportista i prijatelja posetiće mesto pada aviona u Bujačiću, spomenik u Valjevu i „večnu kuću” Milenka Pavlovića u Batajnici.

Dan pre toga, u nedelju, 3. maja, biće proslavljena opštinska krsna slava, koja je posvećena zaštitniku Svetom Nikolaju Žičkom.

Scroll To Top