VESTI:
Početna / vesti / kultura / NOVA KNJIGA BRANKA MATIĆA: Valjevski partizani na fotografijama Rada Jokića
NOVA KNJIGA BRANKA MATIĆA: Valjevski partizani na fotografijama Rada Jokića

NOVA KNJIGA BRANKA MATIĆA: Valjevski partizani na fotografijama Rada Jokića

U dobro posećenoj sali Biblioteke u Osečini, rodnom mestu autora knjige, mr Branko Matić i recenzent Milorad Radojičić, istoriograf iz Valjeva, predstavili su ovdašnjoj čitalačkoj publici novu Matićevu knjigu – foto-monografiju „Valjevski partizani 1941-1942  na fotografijama Rada Jokića”. Sa ovim svojim delom mr Branko Matić je osvojio prvu nagradu  fondacije  Dragojlo Dudić za 2014. godinu  u oblasti istoriografije.

partizani-Želeo sam, između ostalog, da na ovaj način odam dužnu počast  fotografu – amateru Radu Jokiću iz Valjeva, koji je bio borac Valjevskog partizanskog odreda, a koji je do sada nepravedno bio zanemarivan. Na ovaj način, nadam se, biće donekle ispravljena nepravda koja je Jokiću naneta od strane publicističke produkcije i većeg broja istraživača koji su njegove fotografije koristili, ali ga, najčešće, nisu potpisivali ispod onih koje su objavljivali.

U foto-monografiji je predstavljena, sa jedne strane, života priča ratnog fotografa amatera Rada Jokića u formi biografije, a sa druge- istorija partizanskog pokreta u zapadnoj Srbiji u prvoj ratnoj godini. Knjiga ima 12 kraćih poglavlja u okviru kojih su događaji predstavljeni hronološki.

Na zanimljivoj promociji, koja je privukla veliku pažnju čitalaca iz Osečine i okoline, istaknuto je da ovo delo može da bude interesantno štivo ne samo za širu čitalačku publiku već i za stručnu javnost. Tekstovi su povezani sa brižljivo odabranim fotografijama visokog istorijsko – dokumetarističkog dometa, ali i često i značajne umetničke vrednosti.

-Ova je jedno od podsećanje na borbe valjevskih partizana za slobodu od fašizma, a objavljuje se povodom obeležavanja 70 godina od završetka Drugog svetskog rata i pobede nad fašiznom – napomenuo je mr Branko Matić.

Scroll To Top