VESTI:
Početna / vesti / kultura / ODRŽAN IVANJDANSKI FESTIVAL FOLKLORA U PECKOJ
ODRŽAN IVANJDANSKI FESTIVAL FOLKLORA U PECKOJ

ODRŽAN IVANJDANSKI FESTIVAL FOLKLORA U PECKOJ

Defile učesnika iz sedam kulturno-umetničkih društava iz Srbije i Republike Srpske, uz pozdrave sa velikim simpatijama od strane brojnih građana okupljenih u glavnoj ulici u Peckoj, bio je lep uvod u ivanjdanski festival folklora, koji je pod nazivom „Dve obale jedna Drina” prošlog utorka održan u ovoj živopisnoj varošici u podnožju Sokolske planine.

Oko 200 članova folklornih ansambala, goste i posetioce, koji su uprkos golemoj vrućini do poslednjeg mesta ispunili tribine školskog igrališta, pozdravio je Nenad Stevanović, predsednik Opštine Osečina:

– Podsetiću na reči našeg književnog velikana i nobelovca Ive Andrića, koji je zapisao da su „sve Drine ovog sveta krive; da se one nikada neće sve potpuno ispraviti; ali i da nikada ne smemo prestati da ih ispravljamo”. Upravo sa tim ciljem evo nas u Peckoj na jedinstvenom zadatku da kroz ovu kulturnu manifestaciju doprinesemo boljem međusobnom razumevanju i još čvršćem povezivanju i ispravljanju Drininih „krivina”, a sve radi negovanja i očuvanja zajedničkih korena i bogate baštine u savremenim vremenima i u budućnosti – rekao je Stevanović.

U bogatom višečasovnom programu, nagrađeni čestim, ali zasluženim aplauzima, na pozornici su se smenjivali mladi igrači, pevači i instrumentalisti iz kulturno-umetničkih društava: „Prosvjeta” iz Vlasenice, „Abrašević” iz Šapca, „Stopanja” iz Stopanje kod Trstenika, „Svetozar Marković” iz Medveđe kod Despotovca, „14. februar” iz mesta Debeljci kod Banja Luke, „Krušik – Plastika” iz Osečine i „Mladost” iz Pecke.

Manifestaciju je uspešno organizovala Turistička organizacija „Podgorina” iz Osečine u saradnji sa Osnovnom školom „Vojvoda Mišić” i folklornim ansamblima iz opštine, a uz punu podršku lokalne samouprave Osečine.

Scroll To Top