VESTI:
Početna / vesti / kultura / OPŠTINA PRIPREMA SKUP U BASTAVU: Promocija Sajma i Tešmanovog konaka
OPŠTINA PRIPREMA SKUP U BASTAVU: Promocija Sajma i Tešmanovog konaka

OPŠTINA PRIPREMA SKUP U BASTAVU: Promocija Sajma i Tešmanovog konaka

U autentičnom ambijentu razvijenog zadružnog gazdinstva iz sredine 19. veka, u Tešmanovom konaku u Bastavu, na Pantelindan, 9. avgusta, povodom obeležavanja 180. godina od podizanja ovog jedinstvenog kompleksa iz vremena Miloša Obrenovića, koga čine: konak, načelstvo, tri vajata, ambar, velika magaza, mlekar, koš, hlebna furuna, pušnica, hladnjak i prizemna kuća, biće upriličen važan susret predstavnika lokalne samouprave i nekoliko drugih institucija sa, kako se očekuje, većim brojem novinara i novinarskih ekipa iz brojnih medijskih kuća.

-Namera nam je da sa dobro očuvanog imanja uglednog domaćina i jednog od najvećih trgovaca i izvoznika suvih šljiva Teodora- Tešmana Soldatovića, koje je 1962. godine proglašeno za spomenik kulture, a 1983. godine kategorisano kao kulturno dobro od velikog značaja, započnomo intenzivniju medijsku promociju predstojećeg jubilarnog 10. po redu Sajma šljiva u Osečini, kao i samog Tešmanovog konaka, koji ima važno mesto u dugoročnoj strategiji razvoja turizma u našoj opštini – kaže Milan Simić, zamenik predsednika Opštine.

Organizatori ovog skupa su Opština Osečina, Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo, Narodni muzej Valjevo i Regionalna privredna komora Valjevo, kojima se u međuvremenu pridružila i Turistička organizacija Srbije. Oni su još prošle nedelje uputili pozivnice novinarima, a uveliko su u toku pripreme za stručne skupove, brifinge i prigodan kulturno-umetnički program…

Scroll To Top