VESTI:
Početna / vesti / kultura / PROSLAVLJENA OPŠTINSKA KRSNA SLAVA – Svetom vladiki Nikolaju u čast
PROSLAVLJENA OPŠTINSKA KRSNA SLAVA – Svetom vladiki Nikolaju u čast

PROSLAVLJENA OPŠTINSKA KRSNA SLAVA – Svetom vladiki Nikolaju u čast

U nedelju, 3. maja, lokalna samouprava Osečine proslavila je svoju krsnu slavu, koja je posvećena zaštitniku ove zajednice – Svetom (vladiki) Nikolaju (Velimiroviću) Žičkom (Srpskom). Tim povodom, u prisustvu brojnih vernika u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, u sasluženju sveštenstva iz Podgorskog arhijerejskog namesništva na čelu sa namesnikom protojerejom – stavroforom Radenkom Andrićem, održana je liturgija. Posle toga u crkvi je obavljeno lomljenje slavskog kolača,  a onda su u dugoj slavskoj povorci kroz delove Osečine pronete litije, časni krst i ikona Svetog Nikolaja.

Pored sveštenika i predstavnike opštinskog rukovodstva, zatim članove Opštinskog veća i odbornike Skupštine opštine, u šetnji je učestvovalo dosta građana, vernika koji su prisustvovali molitvi, a najviše mladih. Bili su tu  članovi folklornog ansambla kulturno – umetničkog društva, odbojkašice, košarkašice, košarkaši, karatisti i mladi fudbaleri iz ovdašnjih sportskih kolektiva.

Na prigodnoj gozbi u parohijskim prostorijama slavski gosti i učesnici pronošenja litija prvo su posluženi žitom, vinom i slavskim kolačem.

Scroll To Top