VESTI:
Početna / vesti / kultura / SA VASKRŠNJEG SUSRETA ZEMLJAKA: Druženje za pamćenje
SA VASKRŠNJEG SUSRETA ZEMLJAKA: Druženje za pamćenje

SA VASKRŠNJEG SUSRETA ZEMLJAKA: Druženje za pamćenje

Blizu 50 Podgoraca različitih starosnih i obrazovnih struktura, kao i zanimanja, odazvalo se pozivu za Vaskršnjem susretu zavičajaca, koji je upriličen u sedištu matične opštine. Do njega je došlo na inicijativu Kulturnog kluba Osečine, a skup je organizovan od strane lokalne samouprave. U dvočasovnom srdačnom razgovoru  sa zemljacima su vreme prijatno proveli  Nenad Stevanović, predsednik Opštine i njegov zamenik Milan Simić sa saradnicima.

Topli međusobni pozdravi, priželjkivani ili nenadani susreti, setna podsećanja na „stara dobra֊” vremena, pohvale na račun lokalne vlasti, kako zbog organizacije ovog skupa tako i zbog primetnih rezultata rada u ovoj sredini u proteklim godinama. Naravno, nisu izostala ni glasna razmišljanja o onome šta još uvek ovde nedostaje, kao ni predlozi za budućnost. Bilo je i pomalo diskretnih  najava povratka, uglavnom u penzionerskim danima, a neki nisu isključili mogućnost da se to možda dogodi i pre.

Čelnici Opštine iskoristili su „Vaskršnji zavičajni susret Podgoraca” da predstave aktuelni trenutak ove lokalne zajednice i pozovu sve kojima su Osečina i Podgorina u srcu da se u okviru svojih mogućnosti pridruže u predstojećim razvojnim aktivnostima.

– Svaka čast, Sajam šljiva je nadaleko afirmisao Osečinu i voćarstvo ovog kraja. Gradski trg sa spomenikom braći Nedić i Sportski centar i njegovi objekti, tereni i bazeni su detalji za ponos i na njima mogu da pozavide i mnogo veće i razvijenije sredine. Ulice, trotoari, infrastruktura… čini mi se da je svega ovoga bilo sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka mnogi ne bi ni razmišljali o odlasku iz Osečine – kaže Tomislav Nedić iz Obrenovca.

Polazeći od situacije u Gornjem Crniljevu, gde često dolaze, žitelji Valjeva Momčilo Milovanović, penzioner i Vladeta Savić, građevinac, nude „recepte” za opstanak kako u njihovom rodnom selu, tako i u ostalim podgorskim naseljima gde je ruralno stanovništvo sve starije i vekovna ognjišta pred trajnim gašenjem:

– Moderne zadruge, osposobljene za obradu već pomalo zapuštenog zemljišta staračkih domaćinstava, a kasnije i prodaju dobijenih proizvoda, mogle bi da preporode agrar. A tamo gde je već puno zaparloženo, „lek” bi mogao da bude u tome da se ti delovi pretvaraju u industrijske zone u kojima bi se podizali kapaciteti za preradu domaćih sirovina. To bi bilo daleko jeftinije od skupih lokacija u prigradskim delovima većih mesta – rekao je Savić, dok  Milovanović smatra da podgorski tereni, koji su bogati voćnjacima, medonosnim poljskim cvećem i rastinjem, predstavljaju posebnu pogodnost za intenzivniji razvoj pčelarstva.

– Osim poljoprivrede Osečina ima veliku šansu i u turizmu- ubeđen je afirmisani turistički radnik Zoran Matić iz Loznice. On se sprema za penzionerske dane u rodnom kraju. Porodičnu kuću i okućnicu na tri kilometra od Osečine već je pretvorio u prijatan etno kutak koji uveliko prima goste. Smatra da turizam ovde ima dobru perspektivu i nada se da će mnogi krenuti njegovim stopama.

Matematičari Momčilo Bajić iz Beograda i Bisa dev. Pavlović iz Nove Pazove, zatim „Osečanske Beograđanke” ekonomista Branka dev. Jovanović, pravnica Ana Sudimac dev. Panić i učiteljica Lola Perović dev. Andrić,  bili su puni reči zahvalnosti na račun  domaćina i organizatora ovog susreta. Posebno ih je, kažu, obradovala najava skorašnjeg početka radova na revitalizaciji najvažnije podgorske saobraćajnice od granice između Donje Kamenice i Osladića pa sve do Zavlake. Predmet interesovanja Žakline Andrić iz Beograda je sudbinu „posrnulog” mosta na Jadru kod autobuske stanice u Osečini, s obzirom da on predstavlja veliku opasnost prilikom visokih vodostaja.

Umetničke „duše” svih profila, od akademskog slikara Đorđa Stanojevića, preko glumca Branka Jankovića i likovnog stvaraoca Milovana Panića do estradne zvezda u usponu Dragana Veselinovića, koji svoje karijere grade u Beogradu, Pančevu, širom Srbije i regiona,  istakli su da u zavičaj često i uvek rado dolaze. Kažu da se baš na prostorima odakle vuku svoje korene najuspešnije inspirišu za svoja nova ostvarenja. Nekadašnji sportisti Goran Nenadović iz Valjeva i Željko Ninić iz Beograda predložili su da neki od narednih sličnih susreta bude „začinjen” sportskim nadmetanjem veterana ili drugim prigodnim programom.

A na kraju, svi zajedno složili su se da sličnih viđenja bude i ubuduće. U istom tereminu ili u nekom drugom, ponovo u Osečini ili možda u Beogradu, na narednom Sajmu šljiva ili… Svejedno, samo da se opet okupe i ovako lepo druže…

Scroll To Top