VESTI:
Početna / vesti / kultura / SLAVA BOGOMOLJAČKOG BRATSTVA I JUBILEJ STARE CRKVE
SLAVA BOGOMOLJAČKOG BRATSTVA I JUBILEJ STARE CRKVE

SLAVA BOGOMOLJAČKOG BRATSTVA I JUBILEJ STARE CRKVE

Pravoslavna narodna hrišćanska zajednica Osečine, zajedno sa lokalnom samoupravom, 8. novembra na praznik Svetog Dimitrija Solunskog – Mitrovdan, proslavila je krsnu slavu ovdašnjeg bratstva, jednog od najstarijih i najrazvijenijih u Srbiji. Istovremeno, obeležen je veliki jubilej stare crkve – 250 godina postojanja. U prisustvu brojnih vernika, gostiju i predstavnika javnog života ove opštine, liturgiju je služio vladika Milutin, episkop valjevski.

– Minula dva i po stoleća ova crkva je bila molitveni dom, mesto susretanja i zajedničarenja, venčanja, krštenja, opela, pomena… Paljena je od Turaka, pustošena od Ugara i obnavljana rukom čestitih srpskih neimara. Jedno vreme u njoj je čuvana zastava hrabrih hajduka braće Nedića, poginulih u bici na Čokešini. Danas je spomenik kulture od državnog značaja. Za meštane i više od toga – deo bića, podsetnik na prošlost i krmanoš novim naraštajima. Naši su preci podigli ovu crkvu, a vi je dobro čuvate – rekao je vladika Milutin, koji je iskoristio priliku da pohvali napore državnih vlasti na sprečavanju prijema Kosova u UNESKO.

Namesnik podgorski protojerej – stavrofor Radenko Andrić istakao je da su ovdašnji vernici za uzora i vođu imali Svetog vladiku Nikolaja, čija ih je molitva čak i iz zloglasnog Dahau logora čuvala i krepila. Podsetio je i na njegove reči: „Osečina, od zla odsečena…”, kojima je vladika opisivao ovaj kraj u koji je uvek rado dolazio.

-Duh njegov je i danas je ovde, a krst, kojim je Vladika Milutin uputio blagoslove, Osečancima je darivao upravo Sveti vladika Nikolaj 1937. godine. I njegov bratanac vladika Jovan (Velimirović), u vreme dok se nalazio na čelu Šabačko – valjevske eparhije, predstavljao je Podgorinu kao „najbogomoljniji kraj”.

Duhovnik bogomoljaca Osečine prota – stavrofor Mihailo Stanković izrazio je zadovoljstvo što je na crkvenoj proslavi, posebno prethodne večeri na bdenju, video i dosta mladih vernika, ali i nastarije članove ove verske zajednice Dragu Dimtrića i Milovana Simića, koji su uveliko zakoračili u 10. deceniju života i pamte susrete sa vladikom Nikolajem kada su na bogomoljačke skupove dolazili sa roditeljima.

– Stara crkva ima centralno mesto na grbu naše opštine, što govori kakav značaj ima za sve nas koji ovde živimo. To je i potvrda da u Osečini postoji jedinstvo svetovnih i duhovnih vlasti za dobro naroda. Opšta je želja da naša stara crkva i dalje bude simbol tog zajedništva – rekao je u pozdravnim rečima predsednik Opštine Nenad Stevanović.

U bogatom kulturno-umetničkom programu impresivno je bilo pojanje Mešovitog crkvenog hora „Hadži Ruvim” iz Valjeva sa dirigentom Milicom Stepanović – Babamilkić. O kulturnom i istorijskom značaju crkve govorila je Ana Ivković, direktor Narodne biblioteke Osečina. Učenica Sanja Nikolić besedila je stihove vladike Nikolaja posvećene Osečini i Osečancima, a u starom hramu priređena je izložba vrednih eksponata iz crkvene riznice.

Dobri domaćini slave i čitave proslave bili su Tomislav Petrović, Milorad Jevtić i Krstivoj Đuričić, a čast da budu domaćini na narednoj slavskom okupljanju ukazana je Draganu Aleksiću, Miloradu Markoviću i Slavku Milovanoviću.

Scroll To Top