VESTI:
Početna / vesti / kultura / VEK OD VELIKOG RATA: Izložba posvećena najmlađem kaplaru
VEK OD VELIKOG RATA: Izložba posvećena najmlađem kaplaru

VEK OD VELIKOG RATA: Izložba posvećena najmlađem kaplaru

U Muzejskom odeljenju u Osečini, u okviru obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, otvorena je dokumentarna izložba Centra za kulturu i Muzeja Jadra iz Loznice pod nazivom „Momčilo Gavrić – najmlađi vojnik Prvog svetskog rata”. Izložbu su u prisustvu autora Gorana Vilića, istoričara iz Loznice, kao i brojnih posetilaca, među kojima je najviše bilo učenika iz osnovne i srednje škole, otvorili Zoran Tošić, direktor lozničkog Centra za kulturu i Sveta Gačić, rukovodilac Muzejskog odeljenja u Osečini.
U centru pažnje ove zanimljive postavke nalazi se Momčilo Gavrić iz Trbušnice kod Loznice. Njemu su austrougarski vojnici na početku rata, kada je on imao samo osam godina, ubili skoro sve članove brojne porodice. Poštovaoci istorije i slavnog dela srpske vojske u Prvom svetskom ratu ovde mogu da vide i više saznaju saznaju o ovom dečaku i čoveku, koji je sa srpskom vojskom i narodom proživeo svu golgotu od 1914. do 1918. godine. Ni kasnije život prema njemu, u više navrata, nije bio mnogo naklonjen.
– Momčilo Gavrić je bio najmlađi vojnik Prvog svetskog rata. Prošao je gotovo sve najznačajnije bitke srpske vojske i preživeo ono što mnogi stariji od njega nisu. Sa svojim pukom peške je kao desetogodišnjak prešao Albaniju i stigao do Krfa. Bio je najmlađi kaplar na svetu. Učestvovao je u proboju Solunskog fronta gde je ranjen, a vojvoda Živojin Mišić ga je unapredio. Već kao dvanaestogodišnjak imao je čin podnarednika – rekao je Vilić na otvaranju.
Postavka hronološki prati događaje kroz koje su prošli Momčilo Gavrić i srpska vojska, od Cera preko Gučeva i Kolubarske bitke do povlačenja kroz Albaniju. Tu su i sećanja njegovih sinova, ratnih saboraca i poznanika, a posetioci će saznati i kako je za dečaka krojač sašio uniformu od nekoliko starih šinjela i sve ono što je objavljeno o Gavriću u tri knjige.
Autor je podsetio i na ratni susret Gavrića i dr Arčibalda Rajsa u jesen 1916. kada je ugledni Švajcarac i provereni prijatelj Srba dečaku poklonio perorez i svoj ručni sat, koji se vidi na Gavrićevoj levoj ruci na poznatoj slici dečakovog raporta na Kajmakčalanu. Gavrić se, čekajući proboj fronta i povratak u Srbiju, opismenio. Posle rata otišao je u Englesku gde je završio gimnaziju, a 1921. vratio se u Beograd…

Scroll To Top