VESTI:
Početna / vesti / Na Ilindan izabran „Harambaša Podgorine“ u Bratačiću
Na Ilindan izabran „Harambaša Podgorine“ u Bratačiću

Na Ilindan izabran „Harambaša Podgorine“ u Bratačiću

ManifestacijaIzbor za harambašu Podgorineodržana je 2. avgusta, na verski praznik posvećen Sv. IlijijiIlindan, osmi put u selu Bratačić. Harambaša Podgorine za 2018. godinu je Živomir Pavić sa najviše bodova iz višeboja u plasmanu, a drugo mesto su podelila dvojica takmičara sa istim brojem bodova, Dušan Cupać i Srđan Tešić.

Predsednik Opštine Osečina Dragan Aleksić je u pozdravnom govoru prilikom otvaranja manifestacije podsetio na značaj negovanja tradicije i njeno mesto u napretku Osečine i okoline.

dav

– Moji saradnici i ja se nećemo nadmetati u ovim viteškim starim disciplinama, ali su naše borbe za napredak Osečine na drugom megdanu. Mi želimo da svaki žitelj Podgorine živi bolje i kvalitetnije, a za to treba mnogo truda i rada. U Osečini se gradi, obnovljena je škola, putevi se obnavljaju i prave novi kao najveće investicije u ovom kraju i na njih smo čekali decenijama. Nema napretka bez dobrih puteva i sređene infrastrukture. Istakao bih kao trenutno najznačajniju investiciju izgradnju regionalnog puta od Osečine do Pecke. Zahvaljujući našem predsedniku Aleksandru Vučiću, koji nam je ukazao izuzetnu čast i posetio nas prošle godine, kao i Vladi Republike Srbije, uspeli smo da privučemo i druge investicije preko Kancelarije za javna ulaganja. Predstoji nam najveća privredna manifestacija Podgorine, 13. po redu Sajam šljiva i već godinama ovom manifestacijom se trudimo da preskočimo zadati cilj, pa ne čudi što je iz godine u godinu sajamska manifestacija sve bolja i posećenija, a sve zbog blaga našeg kraja šljiva i ljudi koji je proizvode. Neka od 23. avgusta Osečina bude centar Srbije jer imamo šta da prikažemo i ponudimo svim posetiocima bilo iz privrede, poljoprivrede, ali i turizma jer ne treba da se stidimo lepota Podgorine. Lepota Podgorine je i negovanju tradicije pa smo danas ovde po osmi put u nadmetanju za harambašu Podgorine. Puno sreće učesnicima u nadmetanju i neka najbolji pobedi – rekao je prvi čovek Osečine Dragan Aleksić.

Manifestacija se održava uz podsećanje i sećanje na 1806. godinu kada je u selu Bratačić održana jedna od većih bitaka Prvog srpskog ustanka, koja je značajna za ove krajeve i dalji tok ustanka.

Manifestacija koja zaokružuje lep spoj istorije, tradicije, ali i zabave okupila je par stotina meštana koji su uživali bodreći sve ljubitelje nadmetanja u višeboju koji se odvijao u više disciplina i veština. Turistička organizacijaPodgorinaOsečina pobrinula se da program bude bogat i raznovrstan, pa su osim nadmetanja posetioci uživali u muzičkom programu koji su izveli izvorni orkestri i kulturno-umetnička društva.

Scroll To Top