VESTI:
Početna / vesti / Na Ilindan izabran „Harambaša Podgorine“ u Bratačiću
Na Ilindan izabran „Harambaša Podgorine“ u Bratačiću

Na Ilindan izabran „Harambaša Podgorine“ u Bratačiću

ManifestacijaIzborzaharambašuPodgorineodržana je 2. avgusta, naverskipraznikposvećenSv. IlijijiIlindan, osmiputuseluBratačić. Harambaša Podgorine za 2018. godinu je Živomir Pavić sa najviše bodova iz višeboja u plasmanu, a drugo mesto su podelila dvojica takmičara sa istim brojem bodova, Dušan Cupać i Srđan Tešić.

Predsednik Opštine Osečina Dragan Aleksić je u pozdravnom govoru prilikom otvaranja manifestacije podsetio na značaj negovanja tradicije i njeno mesto u napretku Osečine i okoline.

dav

– Mojisaradniciijasenećemonadmetatiuovimviteškimstarimdisciplinama, alisunašeborbezanapredakOsečinenadrugommegdanu. MiželimodasvakižiteljPodgorineživiboljeikvalitetnije, azatotrebamnogotrudairada. UOsečinisegradi, obnovljenaješkola, puteviseobnavljajuipravenovikaonajvećeinvesticijeuovomkrajuinanjihsmočekalidecenijama. Nemanapretkabezdobrihputevaisređeneinfrastrukture. IstakaobihkaotrenutnonajznačajnijuinvesticijuizgradnjuregionalnogputaodOsečinedoPecke. ZahvaljujućinašempredsednikuAleksandruVučiću, kojinamjeukazaoizuzetnučastiposetionasprošlegodine, kaoiVladiRepublikeSrbije, uspelismodaprivučemoidrugeinvesticijeprekoKancelarijezajavnaulaganja. PredstojinamnajvećaprivrednamanifestacijaPodgorine, 13.poreduSajamšljivaivećgodinamaovommanifestacijomsetrudimodapreskočimozadaticilj, panečudištojeizgodineugodinusajamskamanifestacijasveboljaiposećenija, asvezbogblaganašegkrajašljivailjudikojijeproizvode. Nekaod 23. avgustaOsečinabudecentarSrbijejerimamoštadaprikažemoiponudimosvimposetiocimabiloizprivrede, poljoprivrede, aliiturizmajernetrebadasestidimolepotaPodgorine.LepotaPodgorinejeinegovanjutradicijepasmodanasovdepoosmiputunadmetanjuzaharambašuPodgorine.Punosrećeučesnicimaunadmetanjuinekanajboljipobedi – rekao je prvi čovek Osečine Dragan Aleksić.

Manifestacijaseodržavauzpodsećanjeisećanjena 1806. godinukadajeuseluBratačićodržanajednaodvećihbitakaPrvogsrpskogustanka, kojajeznačajnazaovekrajeveidaljitokustanka.

Manifestacijakojazaokružujelepspojistorije, tradicije, aliizabaveokupila je par stotina meštana koji su uživali bodrećisveljubiteljenadmetanjauvišebojukojiseodvijaouvišedisciplinaiveština. TurističkaorganizacijaPodgorinaOsečinapobrinulasedaprogrambudebogatiraznovrstan, pa su osim nadmetanja posetioci uživali u muzičkom programu koji su izveli izvorni orkestri i kulturno-umetnička društva.

Scroll To Top