VESTI:
Početna / vesti / Nagrade za najbolje kao finiš 13. Sajma šljiva
Nagrade za najbolje kao finiš 13. Sajma šljiva

Nagrade za najbolje kao finiš 13. Sajma šljiva

Nakon četiri dana brojnih dešavanja i sadržaja 13. Sajma šljiva u Osečini, uz dodelu priznanja i nagrada završena je najveća sajamska manifestacija u ovom kraju. Predsednik opštine Osečina Dragan Aleksić se zahvalio svim izlagačima, domaćinima, posetiocima i saradnicima na veoma uspešno održanom 13. Sajmu šljiva koji je okupio hiljade posetilaca tokom četiri dana.

– Znam da ste morali puno truda da uložite da pripremite svoje proizvode. Poslužilo nas je i lepo vreme tokom održavanja ovog sajma. Želim ovom prilikom da se zahvalim i svim učesnicima u programu i svima onima koji su radili na pripremi ovog 13. Sajma. Trebalo je dosta trudda uložiti, a moram da se zahvalim i sponzorima koji su doprineli da ovaj Sajam bude ovakakv jer bez njih sigurno ne bismo dostigli ovaj nivo. Osvajačima nagrada čestitam, svi znate kako radite i kakve proizvode imate, ali verujte da će Vam značiti i ova naša priznanja i skromne nagrade. Sajam traje četiri dana, ali verujte pripreme za ovaj sajam traju godinu dana. Mnogo truda smo uložili, svesni smo da ima propusta, pokušaćemo da odmah po završetku sajma sagledamo gde smo pravili propuste kako bismo ih smanjili da sledeće godine organizacija bud ejoš bolja – zaključio je Aleksić prilikom zatvaranja 13. Sajma šljiva, pozivajući ovom prilikom sve da ponovo dođu i da se vidimo na 14. Sajmu šljiva.

Proizvode od šljiva: pekmez, džem, slatko i šljivani kolač, ocenjivala je komisija u sastavu: Stanica Čvorić – predsednik, Danica Vujičić – član, Dragica Savić – član, Nadežda Milovanović – član, Milan Nikolić – član i Dragan Jakovljević – član. Ova šestočlana Komisija je zasedala drugog dana Sajma 25.08.2018. godine i izvršila degustaciju ponuđenih takmičarskih proizvoda. Konstatovala je viši kvalitet proizvoda u odnosu na prethodnu godinu. Veoma teško je bilo odabrati samo tri proizvoda za svaku kategoriju koji će se nagraditi, a još teže od ta tri koji će biti prvi. Zbog toga treba pohvaliti sve učesnike koji su učestvovali u konkurenciji za nagrade.

U konkurenciji za najbolji pekmez učestvovalo je 32 takmičara, a nagrade su osvojili: III nagrada: Zoran Pantelić iz Lopatnja, II nagrada: Miodrag Jović iz Gornjeg Crniljeva i I nagrada: Žarko Jančić iz Lopatnja.

U konkurenciji za najbolji džem učestvovalo je 22 takmičara, a nagrade su osvojili: III nagrada: Milorad Marković iz Bratačića, II nagrada: Lazar Jovanović iz Tuđina i I nagrada: Goran Radovanović iz Gornjeg Crniljeva.

U konkurenciji za najbolje slatko od šljiva učestvovalo je 46 takmičara, a nagrade su osvojili: III nagrada: Marko Janković iz Gornjeg Crniljeva, II nagrada: Života Erić iz Gornjeg Crniljeva i I nagrada: Dušan Andrić iz Gornjeg Crniljeva.

U konkurenciji šljivanog kolača „Šljivko“, učestvovalo je 28 takmičara, a nagrade su osvojili: III nagrada: Zlatomir Milovanović iz Gornjeg Crniljeva, II nagrada: Dragan Milovanović iz Gornjeg Crniljeva i I nagrada: Jovan Vilotić i Dragijevice.

U konkurenciji za najbolji štand poljoprivrednih proizvođača učestvovali su svi takmičari, a nagradu je osvojio Radovan Damnjanović iz Lopatnja.

U konkurenciji najlepši štand izlagača osvojila je firma Plemić komerc iz Osečine, a nagrada je Besplatan štand na Sajmu šljiva 2019. godine.

U periodu od 16.07.2018.godine do 20.08.2018. godineKomisija za izbor najboljeg proizvođača šljive na području opštine Osečina za 2018. godinu, je obilazila zasade većih proizvođača šljiva na teritoriji opštine Osečina i na osnovu viđenog stanja, kao i primene svih neophodnih agrotehničkih i pomotehničkih mera tokom godine, donela je odluku da se za 2018 .godinu nagrade sledeći poljoprivredni proizvođači:

Treće mesto i nagrada u iznosu od 6.000,00 dinara dodeljena je Stepanović Draganu iz Gornjeg Crniljeva i Milovanović Vojislavu iz Sirdije.

Drugo mesto i nagrada u iznosu od 8.000,00 dinara dodeljena je Janković Ž. Tomislavu iz Gornjeg Crniljeva i Jovanović Čedomiru i Mladenu iz Tuđina.

 Najbolji proizvođač šljive u 2018. godini je Mirić Radiša iz Lopatnja i kao nagrada pripada muzlatnik.

Specijalna nagrada za doprinos uređenju rada Sajma šljiva u Osečini, kompletno osiguranje poljoprivrednog gazdinstva darodavca “Dunav osiguranja“, dodeljuje se Lukić Zori i Svetislavu iz sela Osečine .

Članovi Komisije Stanojević Nebojša predsednik, Vučićević Dušan član, Mićić Biljanačlan.

Komisija za ocenjivanje jakih alkoholnih pića radila je 06. i 07. avgusta 2018. godine na Sajmu šljiva u Osečini, u sledećem sastavu: predsednik, Prof. Dr Ninoslav Nikićević (Poljoprivredni fakultet u Zemunu), članovi: Dr Branko Popović (Institut za voćarstvo, Čačak), Dr Ivan Urošević (Poljoprivredni fakultet u Zemunu), sekretar, Dipl.inž Ljubiša Stanković (Poljoprivredni fakultet u Zemunu)

Na osnovu pregledanih i ocenjenih 177 uzoraka jakih alkoholnih pića, prijavljenih od 59 učesnika, komisija je dodelila: velikih zlatnih medalja 19, zlatnih 47, srebrnih 102 i 9 bronzanih medalja.

Na osnovu Pravilnika Sajma šljiva u Osečini, o ocenjivanju kvaliteta jakih alkoholnih pića, komisija predlaže dodelu sledećih medalja:

1. NAJBOLJA PODGORSKA RAKIJA

1. Milomir Lazić, Ostružanj, Osečina, šljivovica požegača, jačina 44 vol % iz 2004. godine

2. Milorad Sekulić, Gunjaci, Osečina, šljivovica, jačina 47 vol % iz 1993. godine

3. Milorad Marković, Bratačić, Osečina, šljivovica, jačina 46 vol % iz 2010. godine

 

2. NAJBOLJA OD SVIH ŠLJIVOVICA

1. Dragan Todorović, Loznica, šljivovica prepečenica, jačina 45vol % iz 2010. godine

2. Destilerija „EPOHA“ Lopare, Republika Srpska, Bojan Džuveleković, šljivovica jačine 45 vol % iz 2017. godine

3. SZR „RADOVAČA“, Radoslav Atlić Ub, šljivovica 45 vol % iz 2005. godine

 

3. NAJBOLJA OD VOĆNIH RAKIJA

1. „Braća Tomašević“, Prijepolje, za kajsijevaču jačine 40 vol % iz 2013. godine

2. Destilerija „EPOHA“ Lopare, Republika Srpska, Bojan Džuveleković, za kajsijevaču jačine 42 vol % iz 2010. godine

3. SZR „RADOVAČA“, Radoslav Atlić Ub, za kajsijevaču jačine 43 vol % iz 2009. godine

4. SZR „RADOVAČA“, Radoslav Atlić Ub, za dunjevaču, jačine 43 vol % iz 2009. godine

 

4. NAJBOLJA SPECIJALNA RAKIJA

1. Destilerija „EPOHA“ Lopare, Republika Srpska, Bojan Džuveleković, za travaricu jačine 43 vol % iz 2017. godine

2. Mala pecara Angelus iz Sopota, za rakiju Lipova, jačine 43 vol % iz 2017. godine

3. „Braća Tomašević“, Prijepolje za lincurujačine 40 vol % iz 2013. godine

 

5. PRAVNA LICA PROIZVOĐAČI RAKIJA I JAP-a

1. „Braća Tomašević“, Prijepolje (5 velikih zlatnih medalja, 9 zlatnih medalja i 2 srebrne medalje) šampionski pehar

2. Destilerija „EPOHA“ Lopare, Republika Srpska, Bojan Džuveleković (4 velike zlatne medalje) srebrni šampionski pehar

3. SZR „RADOVAČA“, Radoslav Atlić Ub (3 velike zlatne medalje) bronzani šampionski pehar

Najbolje ocenjen uzorak šljivovice na 13. Sajmu šljiva Osečina 2018. je šljivovica prepečenica jačine 45 vol % iz 2010. godine Dragana Todorovića iz Loznice.

Na koktelu priređenom za nagrađene proizvođače zamenik predsednika opštine Osečina Nenad Stevanović pozdravio je učesnike i poželeo da se u još većem broju prijave i sledeće godine kako bi se izdvojio brend ovog kraja svojim kvalitetom.

Brojne izložbe bile su sastvani deo sajmaske manifestacije, a dva velika koncerta grupe „Van Gog“ i Željka Vasića okupila su veliki broj posetilaca. Svečani defile i nastup učesnika tradicionalno su prikazali najlepše što Podgorina ima. Za najmlađe žitelje veče za decu posvećeno je maskenbalu. A prvog dana sajma otvorene su tri izložbe koje su pratile ovaj 13. Sajam i to „Osečina u Prvom svetskom ratu-ljudi i događaji“ u Muzeju Osečina, zatim „Tradicionalni proizvodi od šljiva u ishrani zapadne Srbije“ u galeriji Narodne biblioteke Osečina i „Skulpture iz prirode“ u Motelu Sportskog centra Osečina.

Scroll To Top