ВЕСТИ:
Почетна / вести / ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ ОСЕЧИНА ОСЕЧИНА ПУНА ВЕРЕ И ВРЛИНА
ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ ОСЕЧИНА ОСЕЧИНА ПУНА ВЕРЕ И ВРЛИНА

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ ОСЕЧИНА ОСЕЧИНА ПУНА ВЕРЕ И ВРЛИНА

Полагањем венаца на споменик браћи Недић, започет је програм обележавања Дана општине Осечина 16. април 2021. године.
Венце су положили председник општине Никола Томић, заменик Биљана Мићић и председник СО Светозар Гачић.
Председник општине је изјавио да је Осечина данас захвална храброј браћи Недић, који су се борили са надмоћном турском војском, извојевали победу, дали своје животе за слободу коју ми данас имамо.
Венце су положили директор и помоћник директора школе, Зоран Петровић и Бранислав Тодорић, као и потомци браће Недић, Зоран и Марко Недић.
Потомак браће Недић је изразио захвалност што Осечина слави, чува и негује успомену на херојске подвиге Недића, нагласивши да ће и даље подстицасти развој образовања, културе, традиције и спорта за грађане општине Осечина.
Свечаност поводом Дана општине настављена је свечаном седницом Скупштине општине, вокалним извођењем химне Боже правде, ученице 7. разреда Јефимије Костић и обраћањем председника Скупштине, председника општине и доделом диплома и признања за награђене у 2019. и 2020. години.
Председник СО Светозар Гачић је честитао празник, пожелео добродошлицу гостима, нагласивши част и обавезу грађана да наставе стопама славних предака.
„ У част српским устаницима браћи Недић, који су на Лазареву суботу у боју код Чокешине у Првом српском устанку 1804. године, дали своје животе и ушли у историју, уткали нит и поставили темељ српског националног идентитета и националног бића.
Подгорци и Осечанци су кроз векове имали два стуба вере, једдан оличен славној браћи Недић, храброст, пожртвовање и поштовање завета цара Лазара, и други стуб – стуб духовности, оличен нашим заштитником и нашом славом Светим владиком Николајем.
Ми питомци слваних нам предака морамо да мислимо и радимо као Недићи, да се боримо, чувамо и поштујемо.“ , изјавио је председник Гачић.
У обрћању председника општине Николе Томић, наглашене су друштвене вредности, братство, поштење, упорност, пожртвовање, којима се српски народ дичи и руководи у борби са разним непријатељима.
„ Дан општине Осечина је прилика да прошлост не заборавимо, да младим нараштајима пренесемо да су се за српство, народ и отаџбину борили, храбри и пркосни устаници, браћа Недићи.
Као први човек општине у обавези сам да положим рачуне грађанима, као и да саслушам њихове потребе и пронађем начин да их заједнички решимо. Период између два велика дана је и прилика да сагледамо резултате рада, идеја и напора, као и планове за будућност који ће грађанима наше општине учинити живот квалитетнијим и лагоднијим. У свим активностима држава нам је била партнер. Имали смо подршку председника Александра Вучић и министарстава.
И ми данас водимо битку, и наш непријатељ је надмоћан, али смо заједничким напорима успели да урадимо најбоље у области образовања, здравствене и социјалне заштите, да обновимо, проширимо многе објекте, путеве, да подстичемо развој привреде и пољопривреде. Списак урађеног је дугачак, као и наши планови за даље, за добробит свих грађана.“, изјавио је председник општине Никола Томић.
Услед епидемиолошке ситуације, додељене су награде и добитницима признања за 2019. годину:
Специјална награда за посебан допринос развоју и афирмацији општине Осечина Зорану Недић, дипломираном економисти из Новог Сада; награда за континуиран рад и укупне резултате у области привреде Акционарском друштву „Крушик-пластика“ из Осечине; награда за континуиран рад и укупне резултате рада у области пољопривреде и руралног развоја др Драгосав Вујић, награда за континуиран рад и укупне резултате рада у области васпитно-образовног рада, дипломирани васпитач, педагошки саветник Зорица Павловић, награда за највреднија достигнућа у општини Осечина у области привреде, Зоран Урошевић, дил.инжењер машинства, генерални директор „Крушик-пластика“.
Награде и признања за 2020. годину додељена су:
специјална награда за посебан допринос развоју и афирмацији општине Осечина, додељена је „PODGORINI FRUCHT“ доо из Осечине;
Специјална награда за посебан допринос развоју и афирмацији општине, постхумно, пок. Добривоју Пантелић, бив.фотографу из Доње Брезовице.специјална награда за хуманост, племенитост и храброст за др Јелену Милутиновић, специјалисту опште медицине из Осечине,специјална награда за хуманост и храброст Милан Цветановић, електричар из Осечине, за досадађње активности у области хуманости – добровољни давалац крви 75 пута; у години која је обележена борбом са Корона висрусом, награде за континуиран рад и укупн резултате у области медицине и социјалне заштите за Дом здравља „Осечина“ и др Босиљку Алексић, педијатра.
Општина Осечина ће наставти да цени рад, труд, посвећеност, истрајност и професионализам појединаца и колектива, јер је то начин да општина напредује и буде место погодно за кваалитетан и лагодан живот свих грађана.

Scroll To Top