VESTI:
Početna / vesti / obrazovanje / Vladika Milutin odlikovao Gramatama škole iz Osečine i Pecke
Vladika Milutin odlikovao Gramatama škole iz Osečine i Pecke

Vladika Milutin odlikovao Gramatama škole iz Osečine i Pecke

U osnovnim školama „Braća Nedić“ i „Vojvoda Mišić“ iz Osečine i Pecke, od povratka veronauke u nastavu, svi đaci pohađaju versku nastavu, što je izuzetan uspeh prosvetnih radnika i crkvenih pastira, utemeljen na uzajamnom poštovanju i odličnoj saradnji. To je bio povod da u danima proslave velikih jubileja – 1700 godina od objave Milanskog edikta, dva veka od rođenja Petra II Petrovića Njegoša i decenije od kanonizacije Svetog Nikolaja Srpskog, na predlog Podgorskog arhijerejskog namesnika protojereja-stavrofora Radenka Andrića, episkop valjevsk Milutin odlikuje je svojim Arhijerejskim gramatama direktore osnovnih škola iz Osečine i Pecke, Zorana Petrovića i Slobodana Todorića, „za ljubav koju grade i neguju prema veronauci i dobru saradnju sa crkvom”.

Gramate je vladika Milutin lično uručio na prigodnoj priredbi u velikoj sali Narodne biblioteke Osečine, u okviru koje su učenici osnovnih škola „Braća Nedić“ i „Vojvoda Mišić“ pesmom i igrokazom dočarali proganjanje hrišćana u Rimskom carstvu, zatim objavu Milanskog edikta i značaj slobode ispovedanja hrišćanstva za napredak čovečanstva kroz vekove.

– Proći kroz Osečinu mnogo znači, a svratiti još više. Kad god ovim krajevima prođem, setim se reči Vladike Nikolaja „Osečina, od zla odsečena“. Te reči i nas i vas obavezuju. Ne bih ništa više dodao. Deca su lepo sve rekla – poručio je Vladika Milutin. Vladika je škole darivao i „Ohridskim prologom“, dragocenim delom Svetog Vladike Nikolaja Srpskog, a učenike ikonicama Svetog Nektarija Eginskog, svetitelja koji pomaže deci.

Scroll To Top