VESTI:
Početna / vesti / poljoprivreda / AGRARNI FOND OPŠTINE: Na zdrave noge i održive temelje
AGRARNI FOND OPŠTINE: Na zdrave noge i održive temelje

AGRARNI FOND OPŠTINE: Na zdrave noge i održive temelje

U okviru započete kampanje u pravcu stvaranja uslova za funkcionisanje opštinskog Fonda za razvoj agrara u punom kapacitetu, a na osnovu sopstvenih vizija i iskustava drugih, predstavnici lokalne samouprave Osečina posetili su grad Požarevac. Zamenik predsednika Opštine Milan Simić i Miodrag Stanišić, koordinator Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, tom prilikom razgovarali su sa saradnicima požarevačke Poljoprivredne službe o zakonskim rešenjima i načinu funkcionisanja njihovog Fonda, odnosno o programskim načelima, dobrim i lošim dosadašnjim iskustvima.

Fond za razvoj agrara grada Požarevca, koji postoji već nekoliko godina, opravdao je svoje postojanje, konstatovano je tom prilikom. Preko njega do sada su obezbeđena i plasirana značajna sredstva za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. U početku, sredstva su bila skromna, a kako se povećavalo interesovanje tako je i rastao Fond, koji je u 2013. godini dostigao zavidan iznos od 55 miliona dinara.

– Osečina je namerna da svoju agrarnu politiku postavi na zdrave noge i održive temelje. U tom cilju rešeni smo da opštinski agrarni fond počne da funkcionišu u većem kapacitetu nego do sada i to je bio razlog da u proteklom periodu prikupljamo iskustva drugih gradova i opština u ovoj oblasti. Naročitu pažnju posvetili smo problemima koju mogu da se jave u praksi. Iskustvo prijatelja i kolega iz Požarevca nam je jako korisno i njihove savete ćemo svakako prihvatiti kada postupak dodele sredstava preko ovog Fonda krene u proceduru – kaže Milan Simić.

Miodrag Stanišić dodaje:

– Naša opština svesna je svojih komparativnih prednosti, koje nas stavljaju u povoljniji položaj u odnosu na mnoge druge lokalne zajednice. Sa izvanrednim klimatskim uslovima pogodnim pre svega za voće opredeljeni smo da ovaj, ali i ostale vidove poljoprivredne proizvodnje, maksimalno stimulišemo. Iz tog razloga, Fond će ove godine sa nekom poslovnom bankom subvencionisati kamatu na kratkoročne kredite u iznosu od 100 odsto, čime će oni postati ubedljivo najpovoljniji koji se mogu naći na tržištu.

Scroll To Top