VESTI:
Početna / vesti / poljoprivreda / „AGROKARAVAN” INSTITUTA ZA RATARSTVO IZ NOVOG SADA: Osečina bolja od Krupnja
„AGROKARAVAN” INSTITUTA ZA RATARSTVO IZ NOVOG SADA: Osečina bolja od Krupnja

„AGROKARAVAN” INSTITUTA ZA RATARSTVO IZ NOVOG SADA: Osečina bolja od Krupnja

Institut za ratarstvo i povrtarstvo je, ove zime, organizovao svojevrsan vid zimskih predavanja pod nazivom Agrokaravan, koji ima za cilj da kroz takmičenje u kvizu pruži poljoprivrednicima nova znanja. Učesnici u kvizu – po pet predstavnika iz svake opštine čiji su članovi mladi stručnjaci i dobri poljoprivrednici, koji ostvaruju zavidne rezultate u svom poslu, ogovaraju na 25 od ukupno 300 pitanja iz oblasti ratarstva i povrtarstva. Pored znanja iz poljoprivrede opštinske ekipe imaju obavezu da pripreme i posetiocima predstave kulturno-zabavni program.

Agrokaravan je krenuo iz Koceljeva gde se ekipa ove opštine susrele sa Ubom, a prošle srede, prvo u Krupnju, zatim i u Osečini megdan su podelili timovi iz ovih mesta. Pobednik, i to za nijansu, je Osečina. U programu su učestvovali najmlađi sastav Kulturno-umetničkog društva „Krušik-plastika” i pesnici zdravičari: Ljubinka Stevanović, Jelena Bradonjić i Zoran Ninić.

– Institut će nastaviti da realizuje dalje ovu ideju Agrokaravana, ovo su tek počeci. Agrokaravan će obići sve opštine Podrinjsko kolubarske oblasti, a sve u cilju širenja znanja iz poljoprivrede. U prvom delu takmičari su pokazali dobar nivo znanja. Neka od pitanja su se odnosila na optimalan rok setve soje, optimalnu temperaturu za setvu kukuruza. Od takmičara se traži da nabroje novosadske hibride za proizvodnju silaže, zatim razlike između sorti stočnog i pivskog ječma, kao i da savladaju mnoga druga pitanja na koja bi svaki poljoprivrednik trebalo da zna odgovor. Naš cilj je da nauče svih 300 unapred pripremljenih pitanja – rekao je Mlađa Ignjatović iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo

– Od ukupne površine posejanih useva u Srbiji dve trećine sorti i hibrida potiče od selekcionara sa novosadskog instituta. To se odnosi na strna žita, kukuruz, suncokret, krmno bilje, povrtarsku proizvodnju i soju– istakao je Ignjatović.

Scroll To Top