VESTI:
Početna / vesti / poljoprivreda / Ove godine 9,3 miliona dinara iz budžeta
Ove godine 9,3 miliona dinara iz budžeta

Ove godine 9,3 miliona dinara iz budžeta

Na ime ulaganja za razvoj poljoprivrede na svojoj teritoriji lokalna samouprava Osečine je budžetom za 2016. godinu predvidela za ovdašnje prilike i u odnosu na ranije sezone rekordan iznos od 9,3 miliona dinara. To je čak za 50 odsto više nego prošle godine. Opština na taj način pokazuje da ima za cilj da kroz angažovanje budžetskih sredstava što više unapredi kompletan agrar na ovom području.

dusan

Dušan Vučićević

Sredstva koja se izdvajaju iz budžeta, po rečima Dušana Vučićevića, pomoćnika za poljoprivredu predsednika Opštine Nenada Stevanovića, biće podeljena u nekoliko grupa, kako bi opštinska podrška bila dostupna što većem broju poljoprivrednika.

-U planu je pružanje finasijske pomoći gazdinstvima za nabavku poljoprivredne mehanizacije, zatim kvalitetnih priplodnih grla jagnjadi i jaradi, onda pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo, kao i za podizanje novih ili obnavljanje postojećih zasada voća i to putem subvencionisanje u iznosu od 30 do 50 odsto od vrednosti investicije – kaže Vučićević.

On dalje ističe da u predviđene budžetske podsticaje za ovu godinu spadaju i regresi za premije osiguranja useva, roda, višegodišnjih zasada, rasadnika i stočnog fonda, gde se subvencioniše 30 odsto od ukupne vrednosti polise i sufinansiraju kamate za poljoprivredne kredite u iznosu do 99 odsto od ukupnih sredstava.

-Pored toga, Opština će finasirati i unapređenje i obuku prozvođača, odnosno stručno osposobljavanje  poljoprivrednika, odnosno edukaciju, kao i organizovanje poseta sajmovima i studijska putovanja. Nova ovogodišnja mera je početna pomoć mladima koji su ostali u selu i to u vidu bespovratnih sredstava za pokretanje poslovanja, kao za uspešniji razvoj malih poljoprivrednih gazdinstava – dodaje Vučićević.

D. Savić

Scroll To Top