ВЕСТИ:
Почетна / вести / пољопривреда / ПРЕДСАЈАМСКЕ АКТИВНОСТИ – Ако омане шљива, неће шљивовица
ПРЕДСАЈАМСКЕ АКТИВНОСТИ – Ако омане шљива, неће шљивовица

ПРЕДСАЈАМСКЕ АКТИВНОСТИ – Ако омане шљива, неће шљивовица

Овогодишње временске (не)прилике никако нису ишле на руку пољопривредницима, па ни воћарима. Неизвесност око предстојећег рода присутна је код већине подгорских произвођача и прерађивача шљива, од којих многи већ сада тврде да ће род засигурно бити испод уобичајеног просека. Ипак, нико не сумња да ће на близу милион стабала, колико се налази у овдашњим воћњацима на простору од 3.000 хектара, бити довољно квалитетних плодова за добру понуду на изложбеним штандовима на деветом Сајму шљива, који је заказан за 29. до 31. августа.
Умерени оптимисти су и чланови Организационог одбора ове традиционалне привредно-туристичке и културно-забавне манифестације. Штедљиво планирајући сајамске садржаје и утрошак сваког динара, којих ће бити мање него ранијих година због неопходних улагања у отклањање последица поплава и клизишта и силом „притегнутих славина” из републичког буџета, они ипак са великом дозом оптимизма верују да ће девето сајамско издање бити бар на нивоу претходних.
– Имаћемо опет у изобиље свежих и сувих шљива, као и посебно укусних прерађевина од овог воћа, које баш на нашим просторима има чудесну арому, било да је убрано у нижим деловима, на околним брдима или у планинским пределима – каже Никола Томић, директор Туристичке организације „Подгорина”, која је са Општинском управом и Канцеларијом за локални економски развој организатор и носилац највећег дела сајамских послова.
Ни овог пута неће изостати оцењивање квалитета јаких алкохолних пића од воћа, које у свету произвођача ракија и љубитеља „добре капљице” ужива високу репутацију. Редовно учешће великог броја врхунских произвођача из Србије и региона, као и присуство водећих стручњака у улози оцењивача, на челу са професором Нинославом Никићевићем, најбоља су гаранција да у време сајамских дана, а многи сматрају и пре и после тога, Осечина постаје највећи центар најбољих воћних ракија на свету.
– Јавним огласом и путем општинског сајта (www.osecina.com) позвали смо произвођаче из наше земље и суседства да пошаљу узорке својих најбољих ракија и конкуришу за престижне сајамске медаље, које после Пољопривреног сајма у Новом Саду имају највећу „тежину” на просторима Балкана, јужне и средње Европе – истиче Жељко Андрић, члан Организационог одбора, уз напомену да је већ до сада, седам недеља пре Сајма шљива, пристигло стотинак узорака за надметање.
Андрић још додаје:
– Ако ове године род шљива омане, неће оманути шљивовица, коју овдашњи домаћини износе пред своје госте тек ако је бар три године одлежала у дрвеном бурету.

Фотографија: Нинослав Никићевић (други с лева) и редовни чланови Комисије за оцењивање квалитета воћних ракија на Сајму шљива у Осечини (из архиве)

Scroll To Top