VESTI:
Početna / vesti / poljoprivreda / PREDSAJAMSKE AKTIVNOSTI – Ako omane šljiva, neće šljivovica
PREDSAJAMSKE AKTIVNOSTI – Ako omane šljiva, neće šljivovica

PREDSAJAMSKE AKTIVNOSTI – Ako omane šljiva, neće šljivovica

Ovogodišnje vremenske (ne)prilike nikako nisu išle na ruku poljoprivrednicima, pa ni voćarima. Neizvesnost oko predstojećeg roda prisutna je kod većine podgorskih proizvođača i prerađivača šljiva, od kojih mnogi već sada tvrde da će rod zasigurno biti ispod uobičajenog proseka. Ipak, niko ne sumnja da će na blizu milion stabala, koliko se nalazi u ovdašnjim voćnjacima na prostoru od 3.000 hektara, biti dovoljno kvalitetnih plodova za dobru ponudu na izložbenim štandovima na devetom Sajmu šljiva, koji je zakazan za 29. do 31. avgusta.
Umereni optimisti su i članovi Organizacionog odbora ove tradicionalne privredno-turističke i kulturno-zabavne manifestacije. Štedljivo planirajući sajamske sadržaje i utrošak svakog dinara, kojih će biti manje nego ranijih godina zbog neophodnih ulaganja u otklanjanje posledica poplava i klizišta i silom „pritegnutih slavina” iz republičkog budžeta, oni ipak sa velikom dozom optimizma veruju da će deveto sajamsko izdanje biti bar na nivou prethodnih.
– Imaćemo opet u izobilje svežih i suvih šljiva, kao i posebno ukusnih prerađevina od ovog voća, koje baš na našim prostorima ima čudesnu aromu, bilo da je ubrano u nižim delovima, na okolnim brdima ili u planinskim predelima – kaže Nikola Tomić, direktor Turističke organizacije „Podgorina”, koja je sa Opštinskom upravom i Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj organizator i nosilac najvećeg dela sajamskih poslova.
Ni ovog puta neće izostati ocenjivanje kvaliteta jakih alkoholnih pića od voća, koje u svetu proizvođača rakija i ljubitelja „dobre kapljice” uživa visoku reputaciju. Redovno učešće velikog broja vrhunskih proizvođača iz Srbije i regiona, kao i prisustvo vodećih stručnjaka u ulozi ocenjivača, na čelu sa profesorom Ninoslavom Nikićevićem, najbolja su garancija da u vreme sajamskih dana, a mnogi smatraju i pre i posle toga, Osečina postaje najveći centar najboljih voćnih rakija na svetu.
– Javnim oglasom i putem opštinskog sajta (www.osecina.com) pozvali smo proizvođače iz naše zemlje i susedstva da pošalju uzorke svojih najboljih rakija i konkurišu za prestižne sajamske medalje, koje posle Poljoprivrenog sajma u Novom Sadu imaju najveću „težinu” na prostorima Balkana, južne i srednje Evrope – ističe Željko Andrić, član Organizacionog odbora, uz napomenu da je već do sada, sedam nedelja pre Sajma šljiva, pristiglo stotinak uzoraka za nadmetanje.
Andrić još dodaje:
– Ako ove godine rod šljiva omane, neće omanuti šljivovica, koju ovdašnji domaćini iznose pred svoje goste tek ako je bar tri godine odležala u drvenom buretu.

Fotografija: Ninoslav Nikićević (drugi s leva) i redovni članovi Komisije za ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija na Sajmu šljiva u Osečini (iz arhive)

Scroll To Top