VESTI:
Početna / vesti / poljoprivreda / PROJEKAT MINISTARSTVA I INSTITUTA: Podrška stočarstvu
PROJEKAT MINISTARSTVA I INSTITUTA: Podrška stočarstvu

PROJEKAT MINISTARSTVA I INSTITUTA: Podrška stočarstvu

Institut za krmno bilje Kruševac, u okviru projekta Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Republike Srbije, odnosno Uprave za poljoprivredno zemljište, iz budžeta projekta isporučilo je repromaterijal – kreč, fosforno đubrivo i seme – četvorici farmera teritorije opštine Osečina, svakom u vrednostiod po 25.000 dinara prosečno.

Cilj projekta je da se i u ovom delu Srbije poboljšaju  uslovi za intenzivniji razvoj stočarstva, što podrazumeva efikasnije korišćenje i zaštitu poljoprivrednog zemljišta sa posebnim zalaganjem da se popravi proizvodnja stočne hrane.

-Obišli smo veći broj farmera, prikupili podatke o strukturi biljne proizvodnje, načinu korišćenja poljoprivrednog zemljišta, broju grla na farmama – kaže dr Zoran Lugić, direktor Instituta za krmno bilje Kruševac, ističući da su tom prilikom prikupljeni uzorci zemljišta i biomase, koji su analizirani u hemijskoj laboratoriji.

Po njegovim rečima, dobijeni rezultati su pokazali u kakvom su stanju zemljišta na kojima su proizvodi hrana za stoku i ukazali na potrebu primene određenih agrotehničkih mera da bi zemljište bilo racionalnije iskorišćeno i istovremeno zaštićeno od degradativnih procesa.

-Osnovno zapažanje je da je veći deo zemljišta „kiselo” do „jako kiselo” i siromašno fosforom. Takođe, uočena je mala zastupljenost leguminoznih krmnih vrsta, što za posledicu ima nedostatak proteina u ishrani domaćih životinja. Iz tih razloga farmerima su preporučene mere kalcifikacije zemljišta i odgovarajuća setvena struktura krmnih ratarskih kultura – dodao je dr Lugić, koji očekuje da će se u ovakve projekte i vidove saradnje u narednom periodu uključiti i drugi farmeri sa ovog područja.

U tri okruga i 12 lokalnih zajednica

Pored četiri farmera sa teritorije opštine Osečina, Institut iz Kruševca je u ovaj projekat Ministarstva poljoprivrede uključio i pet stočara sa područja grada Valjeva, zatim šest iz opštine Mionica.

U projektu ukupno učestvuje 12 lokalnih zajednica iz tri upravna okruga.

Scroll To Top