VESTI:
Početna / vesti / poljoprivreda / „ZNANJE-IMANJE” U OSEČINI: O šljivarstvu i ostalim adutima
„ZNANJE-IMANJE” U OSEČINI: O šljivarstvu i ostalim adutima

„ZNANJE-IMANJE” U OSEČINI: O šljivarstvu i ostalim adutima

Kompletan karavan popularne televizijske emisije „Znanje-imanje” posetio je opštinu Osečinu. Emitovanje je već obavljeno na Radio televiziji Srbije, u nedelju, 20.decembra, ali će uslediti i ponovljanja u repriznim terminima, koji će biti objavljeni u dnevnoj štampi.

Novinari Dušan Veličković i Jelena S. Vukobrat (Urednik emisije je Jasmina Nikitović Stojičić) razgovarali su sa Nenadom Stevanovićem, predsednikom Opštine i poljoprivrednicima iz Gunjaka, Gornjeg Crniljeva, Gunjake, Dragodola…

Želeli su da od samih voćara iz ovog kraja saznaju kakve su šanse u proizvodnji i plasmanu pre svega šljive, po kojoj je Srbija poznata u celom svetu, a Osečina jedan od lidera u državi i nezvanična prestonica suve šljive. Šta se najviše isplati: suva, u džemu ili pekmezu, rakiji šljivovici-prepečenici, kakvo pakovanje, ukus i ideju zahteva tržište prilikom kupovine kupuje tržište, otvoreno su govorili dosadašnji pobednici Sajma šljiva Budimir Jovanović iz Gunjaka, Goran Simić i Goran Radovanović iz Gornjeg Crniljeva, preduzetnik Dragoljub Mitrović (Sušara u Lopatnju), ali i pčelar Nenad Vilotić iz Carine, Kosta Andrić, koji se već 20 godina uspešno bavi ovčarstvom….

Eminentni stručnjaci preporučili su kako sačuvati voćnjak u zimskom mirovanju, a njihova reč čula se i oko pitanja: da li je i koliko srpska poljoprivreda iskoristila sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom Unijom?

Scroll To Top